12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJATko je kriv? Donosimo sporazum o korištenju školske zgrade između županije i...

Tko je kriv? Donosimo sporazum o korištenju školske zgrade između županije i općine Okrug

Nakon što je Zvonimir Ajduk, stalni sudski vještak za graditeljstvo Županijskog suda u Splitu, ustanovio da škola u Okrugu “ne zadovoljava uvjete sigurnog javnog korištenja” ista je odmah zatvorena. Sada se postavlja pitanje tko je odgovoran za nastalu situaciju?

Podsjećamo, Županija je osnivač svih osnovnih škola na svom području osim onih u Splitu i u Makarskoj i trebali bi biti odgovorni za ovako velike probleme, međutim kako oni navode, u ovom slučaju nije tako.

– Vlasnik i investitor objekta je Općina Okrug koja je samo dozvolila da se u objektu odvija nastava – rekao je Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog Odjela za društvene djelatnosti.

S druge strane načelnik Okruga Ivica Radić Bagi kaže da je za sve odgovoran osnivač škole odnosno Županija, dok je odgovorna osoba u školi ravnateljica. 

Načelnik Radić dostavio nam je dokumentaciju i dodao da je sporazumom o korištenju nove zgrade osnovne škole u Okrugu Gornjem, potpisanom između Općine i Županije na dan otvaranja škole 14. rujna 2015. utvrđeno da će troškove tekućeg održavanja zgrade kao i ostale troškove nastale korištenjem iste snositi sama ustanova, odnosno Županija.

Također, kako navode iz Općine Okrug, na osnovu mišljenja poduzeća ZAST koji im je službeno dostavio pročelnik Splitsko dalmatinske županije gospodin Tomislav Đonlić Općina Okrug je angažirala ADV grupu da u subotu naprave kompletan pregled elektroinstalacija i ispitaju sigurnost na radu u navedenoj zgradi.  Istog dana u zgradi je bio i sudski vještak za graditeljstvo i procjenu nekretnina i dao svoje mišljenje. Na nalaz ADV grupe sa svim primjedbama i zaključcima o elektroinstlacijama i sigurnosti o radu se još čeka. Na dopis koji su dobili iz Splitsko dalmatinske županije Općina Okrug je uputila službeni odgovor pročelniku Splitsko dalmatinske županije gospodinu Tomislavu Đonlića.

U nastavku donosimo dopise između općine Okrug i Županije, izvješća o stanju, mišljenje vještaka te sporazum o korištenju zgrade osnovne škole u Okrugu Gornjem.

ZAST

Sporazum o korištenju zgrade osnovne škole

Hitna sanacija Županija

Hitna sanacija Okrug

Izvješće o stanju objekta

 

 

ZADNJE OBJAVE