23 C
Trogir
NaslovnicaKULTURASTIVANJA 2018. :"Graditeljski opus trogirskog arhitekta Josipa Slade u Crnoj Gori" -...

STIVANJA 2018. :”Graditeljski opus trogirskog arhitekta Josipa Slade u Crnoj Gori” – okrugli stol i izložba

Bliži nam se Dan grada Trogira i blagdan sv. Ivana Trogirskog koji će se, kao i svake godine, osim vjerskim svečanostima obilježiti i kulturno-umjetničkom programom.

Prvo događanje u okviru Stivanje 2018. održat će se u ponedjeljak, 5. studenog 2018. godine u 19:00 sati kada će se u Galeriji Cate Dujšin Ribar održati okrugli stol i otvaranje izložbe “Graditeljski opus trogirskog arhitekta Josipa Slade u Crnoj Gori”. Na okruglom stolu u organizaciji Grada Trogira i Saveza Crnogoraca Hrvatske sudjelovat će prof. dr. sc. Goran Radović s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta Crne Gore, koji je ujedno i autor izložbe te dr. sc. Fani Celio Cega, ravnateljica Muzeja grada Trogira. U prigodnom programu nastupit će klapa Stivanja.

Josip Slade veliko je ime hrvatske graditeljske baštine druge polovine 19. stoljeća. Rođen je u Trogiru 23. ožujka 1828. godine. Školovao se u Splitu i Padovi gdje je doktorirao filozofiju, a potom završio i studij graditeljstva…  Izgradio je kazalište u Šibeniku,  kuću Puović na Batariji i Moretti na Čiovu, crkvu na trogirskom gradskom groblju, veliki most do Čiova, napajalište s pitkom vodom na Dobriću, a bio je i načelnik Trogira od 1901. do 1905. godine. Upečatljiv trag ostavio je u Crnoj Gori gdje je, osim brojnih cesta, puteva i mostova sagradio i zgradu Zetski dom Crnogorskog kraljevskog kazališta na Cetinju, zgradu austro-ugarskoga veleposlanstva na Cetinju – danas sjedište Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Dvorac kneza Nikole u Nikšiću – danas Gradski muzej i knjižnica, … O Josipu Sladi pisao je Cvito Fisković u knjizi “Arhitekt Josip Slade”, izdanju Muzeja grada Trogira 1987., a o njemu je snimljeno nekoliko dokumentarnih filmova:

Lik i djelo Josipa Slade i danas, 190 godina od njegova rođenja, zaslužuje pozornost! Zato ne propustite doći na okrugli stol i otvaranje izložbe u Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar u ponedjeljak, 5. studenog u 19:00 sati. 

 

 

 

ZADNJE OBJAVE