13.9 C
Trogir
Nedjelja, 25 listopada, 2020
Naslovnica KULTURA STIVANJA 2018. :"Graditeljski opus trogirskog arhitekta Josipa Slade u Crnoj Gori" -...

STIVANJA 2018. :”Graditeljski opus trogirskog arhitekta Josipa Slade u Crnoj Gori” – okrugli stol i izložba

Bliži nam se Dan grada Trogira i blagdan sv. Ivana Trogirskog koji će se, kao i svake godine, osim vjerskim svečanostima obilježiti i kulturno-umjetničkom programom.

Prvo događanje u okviru Stivanje 2018. održat će se u ponedjeljak, 5. studenog 2018. godine u 19:00 sati kada će se u Galeriji Cate Dujšin Ribar održati okrugli stol i otvaranje izložbe “Graditeljski opus trogirskog arhitekta Josipa Slade u Crnoj Gori”. Na okruglom stolu u organizaciji Grada Trogira i Saveza Crnogoraca Hrvatske sudjelovat će prof. dr. sc. Goran Radović s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta Crne Gore, koji je ujedno i autor izložbe te dr. sc. Fani Celio Cega, ravnateljica Muzeja grada Trogira. U prigodnom programu nastupit će klapa Stivanja.

Josip Slade veliko je ime hrvatske graditeljske baštine druge polovine 19. stoljeća. Rođen je u Trogiru 23. ožujka 1828. godine. Školovao se u Splitu i Padovi gdje je doktorirao filozofiju, a potom završio i studij graditeljstva…  Izgradio je kazalište u Šibeniku,  kuću Puović na Batariji i Moretti na Čiovu, crkvu na trogirskom gradskom groblju, veliki most do Čiova, napajalište s pitkom vodom na Dobriću, a bio je i načelnik Trogira od 1901. do 1905. godine. Upečatljiv trag ostavio je u Crnoj Gori gdje je, osim brojnih cesta, puteva i mostova sagradio i zgradu Zetski dom Crnogorskog kraljevskog kazališta na Cetinju, zgradu austro-ugarskoga veleposlanstva na Cetinju – danas sjedište Zavoda za zaštitu spomenika kulture, Dvorac kneza Nikole u Nikšiću – danas Gradski muzej i knjižnica, … O Josipu Sladi pisao je Cvito Fisković u knjizi “Arhitekt Josip Slade”, izdanju Muzeja grada Trogira 1987., a o njemu je snimljeno nekoliko dokumentarnih filmova:

Lik i djelo Josipa Slade i danas, 190 godina od njegova rođenja, zaslužuje pozornost! Zato ne propustite doći na okrugli stol i otvaranje izložbe u Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar u ponedjeljak, 5. studenog u 19:00 sati. 

 

 

 

ZADNJE OBJAVE

Čestitamo 25. listopada – Dan darivatelja krvi

25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak održana je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa

Započinju tribine „I tebe se pita!“: Trogirani, dođite i birajte male komunalne investicije u vašem mjesnom odboru!

Tribine se održavaju sljedeći tjedan, od ponedjeljka do subote, po svim mjesnim odborima, a u istim terminima bit će i online...

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...