21 C
Trogir
Nedjelja, 11 lipnja, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRSvečanost dječjih trogirskih nošnji!

Svečanost dječjih trogirskih nošnji!

Vjerujemo da je već i „grajašima“ na grani jasno da se ovi dani komotno mogu nazvati Dani o’ Kvadrilje. I uopće ne sumnjamo da će vremenom prerasti u Misec o’ Kvadrilje.

Stoga, veliki događaj, svečanost dječje trogirske narodne nošnje i nije ništa drugo nego dio velike fešte našega društva.

Netko je pitao koliko je trajala izrada nošnji?

Sama izrada je bila rutinski posao dobrih majstorica, no priprema je trajala mjesecima. Od početne ideje, kad se samo znalo da se nešto treba napraviti, do konačne odluke o izgledu prošlo je nekoliko faza u kojima su sudjelovali mnogi te im se ovim putem zahvaljujemo.

Koliko su bile dragocjene slike koje smo dobivali iz muzeja i osobnih arhiva, toliko su bili dragocjeni savjeti od g. Maria Galića, (koji je naš član), te dakako, sve pod budnim okom triju garderobijerki: Perine, Marije i Rose.

Rezultat koji je prikazan na reviji je u biti kompromis do kojeg se došlo studiranjem izgleda i detalja svečane, svakodnevne, ali i statusom obilježene nošnje trogirske djece u prošlosti. Svaka verzija je imala neke svoje elemente, a sve zajedno samo neke. I ti neki elementi su izdvojeni i utkani u izgled novih nošnji.

Hoće li se tu išta mijenjati u budućnosti, ostavili smo otvoreno, jer kako je i sam g. Galić rekao, kozmetičke preinake će samo pridonijeti povećanoj autentičnosti, a to je ono čime smo u prvom redu težili. Jer dosadašnje prikazivanje dječjih nošnji kao replike odraslih je iz osnova bilo pogrešno te s ovim projektom KUD Kvadrilja de facto crta novo poglavlje u bogatoj povijesti društva.

Stoga će 22. travnja 2023. godine biti upisan zlatnim slovima u knjigu postojanja KUD Kvadrilja, bio je to dan kad su najmlađi napokon prošetali modnom stazom u odjeći koja je u velikom djelu preslika odjeće njihovih vršnjaka koji su živjeli prije 100, 200 ili pak više godina.

Sve je počelo u glamuroznom ambijentu prostorija društva, u kojem su se smjestili reflektori, mikseta za kvalitetan zvuk, kako bi svi skupa dočarali magičnost trenutka.

Nakon najave i kratkog uvoda, pozdravnu riječ je dao gradonačelnik našeg grada, g. Ante Bilić, zaželjevši društvu nastavak uspješno započete revitalizacije i odajući priznanje za rad. Potom je predsjednik Jerko Jakšić iznio par riječi i u biti se zahvalio svima koji su uplatili donacije i onima koji će ih tek uplatiti, jer ne zaboravimo, za krojenje nošnji KUD Kvadrilja je pokrenula veliku akciju prikupljanja sredstava.

I nakon je stigao trenutak kad su nam najmlađi manekeni pokazali nošnje koje su se do sada nosile, koje jesu lijepe, ali, koje nažalost ne odgovaraju povijesnim činjenicama. No, nisu radi toga dobili ništa manji pljesak.

I napokon je došao taj trenutak. Deset parova je išetalo iz garderobe i napravilo dva kruga po modnoj pisti, te su se smjestili na za njih predviđeno mjesto u drugom kraju sale. Auditorij koji je dupkom napunio previđeni prostor, je velikim pljeskom pozdravio mlade manekene i s njima se prvi dio završio. Nakon njega je u prizemlju priređen domjenak koji se protegao do kasnih noćnih sati.

Ovim je činom KUD Kvarilja stupila u jedan novi svijet, svijet koji možda odiše prošlošću, ali i svijet koji u sebi nosi i budućnost. Jer u tim će se nošnjama naći mnogi klinci i klinceze, koji će ih uskoro prerasti i na njihovo mjesto doći neki drugi/e, i tako u biti kreirati beskonačni ciklus života našeg društva, koji uvijek počinje s djecom i njihovim nošnjama.
Ovaj put stvarnim replikama.

Još jednom, veliko hvala svima koji su omogućili da se dogodi ova velika večer i hvala svima koji su svojim uplatama doprinijeli da ova magija postane stvarnost.

Tekst: KUD Kvadrilja

Foto: Velimir Bešić

ZADNJE OBJAVE