18 C
Trogir
Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRSVEČANO OTVORENE PROSTORIJE CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB TROGIR

SVEČANO OTVORENE PROSTORIJE CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB TROGIR

Centar za socijalnu skrb Trogir u srijedu je presijecanjem vrpce i blagoslovom prostorija na adresi Balančane 6 službeno otvorio svoja vrata korisnicima

Događaju je nazočio ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić koji je prerezavši vrpcu svečano otvorio novouređeni Centar. Uz brojne uzvanike i predstavnike gradskih ustanova i susjednih općina otvorenju centra su nazočili pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i demografiju Splitsko-dalmatinske županije Diana Luetić te gradonačelnik Ante Bilić sa suradnicima.  

Centar za socijalnu skrb Trogir je aplicirao za bespovratna sredstva, svojim projektom „Sretna obitelj – zdrava zajednica“ u okviru Poziva za dostavu projektnih prijedloga kroz operativni program Konkurentnost i Kohezija, iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, a sam poziv nosio je naziv „Unaprjeđivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza“.

Vrijednost čitavog projekta iznosi 7.944.290,84 kn, a samim ugovorom je za Centar za socijalnu skrb Trogir, predviđen iznos od 3.313.354, 95 kuna bespovratnih sredstava koja su bila namijenjena za rekonstrukciju i adaptaciju poslovnog prostora, na adresi Balančane 6 u Trogiru.

„Ovim prostorom su se trajno osigurali bolji uvjeti za rad s korisnicima, ugodna atmosfera i zajamčena privatnost, a ujedno i trajno riješilo pitanje poslovnog prostora Centra za socijalnu skrb Trogir. Zahvaljujem našem resornom Ministarstvu na podršci, Javnoj ustanovi Rera za koordinaciju i razvoj SD županije, našim partnerima na projektu, Centru za socijalnu skrb Split i „Centru za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači“ iz Splita. Završetkom ovog projekta, odnosno njegovog građevinskog dijela završen je samo dio priče u radu s našim korisnicima, a Centar za socijalnu skrb Trogir, preko svojih stručnih radnika nastavlja sudjelovati u životima naših korisnika primjenjujući najbolja moguća rješenja u datim trenucima. Nadam da će u budućnosti u području socijalne skrbi biti još ovako lijepih priča, a na dobrobit naših kolega i korisnika., a voljeli bismo da i našim drugim kolegama iz drugih Centara budemo poticaj“, kazala je ravnateljica Centra Jasna Jakus.

Inače, Centar za socijalnu skrb Trogir, pokriva područje Grada Trogira i tri okolne općine Marina, Seget i Okrug, koje područje prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. ima 25.990 stanovnika, a broj stanovnika je protekom ovih godina zasigurno i narastao. Vrijednost socijalnih davanja na mjesečnoj razini prelazi 1. mil kuna.

„Ovo je još jedan dobar primjer kako su se sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj dobro iskoristila i kroz proces deinstitucionalizacije na način da zaista poboljšamo i radne i materijalne uvjete naših djelatnika u sustavu socijalne skrbi, ali isto tako da omogućimo i kvalitetniju i bolju uslugu svima koji pomoć trebaju. Diljem Hrvatske zapravo se investira upravo i u centre za socijalnu skrb, ali isto tako i za obiteljske centre kao bi pratili reformu koju smo najavili u veljači ove godine kada smo donijeli novi Zakon o socijalnoj skrbi da od 1.1. 2023. krećemo u reformu sustava socijalne skrbi“, kazao je ministar Piletić.    

„Centar za socijalnu skrb Trogir dobio je novi prostor na Balančanama koji je jučer svečano otvoren u prisustvu ministra Piletića. U ovako uređenom centru rad djelatnicima sigurno će biti ugodniji i lakši, a jednako važno i bolji pristup te usluga korisnicima. Drago mi je da je napravljen novi korak u poboljšanju sustava socijalne skrbi. Grad već izdvaja značajna sredstva u tom smjeru – ove godine je to preko 6,5 milijuna kuna, od čega 4,5 iz EU fondova za projekt Centra društvene inkluzije za ugrožene skupine i mlade te za Centar za socijalnu inkluziju u kojem naši stariji sugrađani imaju dodatnu skrb i sadržaje. Uz to smo ove godine po treći put podignuli cenzus za božićnice za umirovljenike i nezaposlene te smo povisili naknade za novorođenčad za prvo i drugo dijete s 2000 na 4000 kuna, a za treće i svako sljedeće dijete s 3000 na 4000 kuna. Nadam se da će sljedeći veliki socijalni projekt biti novi dom za umirovljenike“, rekao je gradonačelnik Bilić.

Foto: IRM

ZADNJE OBJAVE