20 C
Trogir
Ponedjeljak, 25 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRSVEČANO OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA OSNUTKA TROGIRSKE 2. BOJNE KRALJ TOMISLAV 114. BRIGADE...

SVEČANO OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA OSNUTKA TROGIRSKE 2. BOJNE KRALJ TOMISLAV 114. BRIGADE HV-a

Danas, na dan kada je 1991. godine osnovana u hotelu Jadran u Segetu Donjem, 2. bojna 114. brigade „Kralj Tomislav” obilježila je 30. obljetnicu postojanja. Uz generala Zdravka Klanca, obilježavanju su nazočili zapovjednici, dozapovjednici, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, izaslanstvo Grada Trogira te predstavnici susjednih općina. Svi oni su položili cvijeće i zapalili svijeće ispred središnjeg križa na gradskom groblju gdje je fr. Petar Galić molio odrješenje za poginule i umrle pripadnike te bojne, a potom je cvijeće položeno u memorijalnoj kapelici sv. Sebastijana, nakon čega je u katedrali održana sveta misa.

  • 30 godina prošlo je kao 30 dana. Usprkos velikom broju okupljenih, žao mi je što ih nije došlo više. Bila su to teška vremena. Sjećam se prvih dana u civilnoj odjeći sa zastarjelim naoružanjem, no kad ste mladi ništa nije teško. Jugoslavenska vojska slovila je kao jedna od najjačih vojnih sila u Europi, a hrvatski branitelji njih jedva 15-ak tisuća uspjelo ju je zaustaviti. Trogir je moj grad i uvijek ću mu se vraćati, kazuje hrvatski general Zdravko Klanac.
  • Snimka drobljenja malog crvenog ‘Fiće’ u Osijeku ponukala me da se priključim hrvatskoj vojsci. Puno branitelja prepušteni su sami sebi. Političari, koji se bave rješavanjem državnih, društvenih i gospodarskih problema, trebali bi ispuniti svoja obećanja kao i mi koji smo to napravili žrtvujući ono najvrjednije – svoje živote, podijelio je s nama bojnik Anto Vukadin.

Vukovar i Trogir: 30 godina međusobnog poštovanja i bratstva

  • Iznimna je čast svima nama iz Vukovara popratiti obljetnicu trogirske brigade. To je brigada istinskih heroja iz Dalmacije. Treba istaknuti kako su dvojica od njih među prvima došli ´91. u Vukovar u sastavu 4. gardijske brigade gdje su sudjelovali u obrani Iloka i Vukovara. Prekrasno je sresti ih danas ovdje. Trogirski branitelji svake godine posjećuju Vukovar, ne samo iz pijeteta već poštovanja i bratstva, istaknuo je Petar Janjić – Tromblon, vukovarski heroj.

AL

ZADNJE OBJAVE