5 C
Trogir
Nedjelja, 3 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRSvečana sjednica Gradskog vijeća Trogira: nagrada za životno djelo kiparu Matku Mijiću;...

Svečana sjednica Gradskog vijeća Trogira: nagrada za životno djelo kiparu Matku Mijiću; gradonačelnik Ante Bilić najavio veliki investicijski ciklus

Zadovoljan sam jer svi pokazatelji i komentari građana govore kako grad ide naprijed. Imamo taj privilegij da živimo u gradu koji je dio svjetski zaštićene baštine i zato svi moramo bolje – i Grad i Holding i svi mi građani, poručio je gradonačelnik Bilić

U Trogiru je danas održana Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom Dana grada koji se slavi u četvrtak, na blagdan sv. Ivana Trogirskog. Pred oko 200 uzvanika dodijeljene su godišnje nagrade grada, a prisutnima su se s čestitkom za Dan grada i prigodnim riječima obratili gradonačelnik Ante Bilić i predsjednik Gradskog vijeća Ante Piteša. 

„Trogirkama i Trogiranima čestitam Dan grada i blagdan njegovog zaštitnika sv. Ivana Trogirskog. O našem radu ne bih puno, a ocjenu neka nam daju građani. Izuzetno sam zahvalan dobitnicima nagrade Grada Trogira i u to ime želim im uspjeh u daljnjem radu“, poručio je predsjednik vijeća Ante Piteša. 

Gradonačelnik Bilić osvrnuo se na godinu na izmaku i najavio brojne velike projekte koje Grad planira realizirati u 2020. godini.  

„Zadovoljan sam jer svi pokazatelji i komentari građana pokazuju da grad bez ikakve dileme ide naprijed. Ova godina bila nam je posljednja sanacijska, u potpunosti smo riješili sve gradske dugove pametnim upravljanjem financijama i po prvi puta nakon više od deset godina Grad je solventan i može se zadužiti po potrebi, i to po povoljnijoj kamati nego što je državna. Ove godine krenuli smo u veliki investicijski ciklus, a u narednoj godini planiramo ga nastaviti još većim intenzitetom“, istaknuo je gradonačelnik.

Kao najveće i najznačajnije projekte gradonačelnik je izdvojio početak izgradnje POS stanova u Planom, dovršetak dvaju novih vrtića u Planom i na Balančanama, uređenje pojasa Brigi – Lokvice, dovršetak uređenja istočnog i rekonstrukciju zapadnog ulaza u grad, dovršetak arhitektonskog natječaja za uređenje pojasa Soline – kolodvor te proširenje kanalizacijske mreže. Trogir će do 2023. kroz projekt urbane aglomeracije imati 97 posto kućanstava priključenih na odvodnju. 

„U narednoj godini ozbiljno ćemo se pozabaviti i gospodarenjem otpadom. Nakon što smo ove godine kupili tri nova komunalna vozila i ugradili moloke pa možemo čuti komentare da grad odavno nije bio čišći, slijedi nam sanacija deponija Vučje brdo i izgradnja reciklažnog dvorišta koja je u tijeku. U međuvremenu, svi moramo osvijestiti da se odgovorno trebamo odnositi prema otpadu i početi ga razvrstavati. Kako nam je postalo normalno iskrenuti šut na prvuslobodnu površinu? Koji su to ljudi, a žive među nama, spremniiskrenuti otpad na najljepše plaže? Imamo taj privilegij da živimo u gradu koji je dio svjetskizaštićene baštine i zato svi moramo bolje – i Grad i Holding i svi mi građani“, poručio je gradonačelnik Bilić. 

Nagrada Grada za životno djelo dodijeljena je profesoru Matku Mijiću, jednom od najpoznatijih hrvatskih kipara, redovitom profesoru na Likovnoj akademiji u Splitu koji jedobitnik nacionalnih nagrada Vladimir Nazor te je odlikovan redom Danice Hrvatske. 

„Zahvaljujem u ime svih nagrađenih. Grad čine ljudi, a mi smo u baštinu dobili poseban grad, grad na UNESCO-voj listi svjetske kulturne baštine i zato smo dužniraditi najbolje što znamo. Imam sreću da se bavim umjetnošću i pedagoškim radom i bez obzira na nagradu za životno djelo, nadam se da ću još dugo raditi. Neću govoriti što sve svi zajedno možemo raditi da nam u Trogiru bude još bolje, ali mislim da je ova gradska uprava na dobrom putu“, poručio je Matko Mijić. 

Osobne nagrade pripale su Darku Vladiću za prvo mjesto na prvenstvu Oružanih snaga RH u streljaštvu, čistačici gradske jezgre Mariji Matijaš za posvećen i predan rad čišćenja stare gradske jezgre, a skupne HPD-u Petar Berislavić koji djeluje 40 godina kontinuirano te KUD-u Kvadrilja koji ove godine slavi pola stoljeća djelovanja. Medalje grada dobili su Josip Cvetko za dugogodišnji rad u sportskom i podvodnom ribolovu, Stjepko Petrić za dugogodišnji volonterski rad u udruzi TOMS i Sindikat umirovljenika Hrvatske, podružnica Trogir.

Sjednici su prisustvovali saborski zastupnici Ranko Ostojić i Davor Bernardić, zamjenik župana SDŽ Luka Brčić, vijećnici županijske skupštine Danijel Kukoč, Klement Bašić i Ferdo Kurtović…

„Hvala na srdačnosti i gostoljubivosti po kojoj je ovaj grad poznat i koja je temelj razvoja turizma u Dalmaciji i razlog zašto je turizam ovdje jedna od najjačih grana.Trogir na toj turističkoj karti ne samo da ima zasluženo mjesto zahvaljujući bogatoj povijesti, tradiciji, kulturi ima zasluženo mjesto,, nego je i u viziji ovog gradonačelnika sadržano da Trogir postane najpoželjniji mali grad na obali. Kako bi se upotpunila turistička ponuda i napravili sve da gospodarstvo naraste trebate biti otvoreni, tolerantni i inkluzivni, na tome se temelji naš turizam i kvalitetna ponuda“, istaknuo je ovom prilikom saborski zastupnik Bernardić. 

Sutra, u četvrtak, u 10.30 je misa s procesijom u katedrali sv. Lovre, a u 12.30 promenadni nastup narodne glazbe na gradskom trgu i zakuska za građane. 

Foto: Dino Čaljkušić (Grad Trogir)

Fotogalerija: Trogirski portal (facebook) 

 

ZADNJE OBJAVE