7 C
Trogir
Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKASVEČANA SJEDNICA Gradonačelnik Bilić: Želim da Trogir bude najpoželjniji mali grad na...

SVEČANA SJEDNICA Gradonačelnik Bilić: Želim da Trogir bude najpoželjniji mali grad na obali

Došao sam dati jasnu poruku kao potpredsjednik Vlade da mi i u Vladi, i u mojem ministarstvu pružamo punu podršku razvoju Trogira, istaknuo je ovom prilikom dopredsjednik Vlade Štromar

U Trogiru je u utorak održana svečana sjednica Gradskog vijeća povodom dana grada, blagdana Sv. Ivana Trogirskog koji se tradicionalno slavi 14. studenog. Sjednici su nazočili brojni visoki uzvanici, među kojima i dopredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, izaslanik predsjednika Sabora Ante Sanader,saborski zastupnik Branko Grčić te zamjenik župana Luka Brčić, uz brojne druge uzvanike, predstavnike gradova i općina, tvrtki, ustanova i udruga.

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić ovom je prilikom prezentirao sve realizirane projekte u 2018. i najavio one koji su u proračunu za 2019. godinu te se svim partnerima, s lokalne i državne razine, zahvalio na dosadašnjoj uspješnoj suradnji. Za projekt POS stanova u Planom, čija realizacija započinje već ove godine, zahvalu je iskazao dopredsjedniku Vlade Predragu Štromaru, koji je istaknuo:

– Danas smo u Trogiru vidjeli niz uspješno realiziranih projekta kojima smo pokazali da je suradnja gradova, županija i države moguća i da možemo nadići podijele na lijeve i desne, naše i vaše. Građani od nas očekuju da idemo naprijed. Očekuju da neovisno o razlikama surađujemo i činimo građanima život kvalitetnijim. Došao sam dati jasnu poruku kao potpredsjednik Vlade da mi i u Vladi, i u mojem ministarstvu pružamo punu podršku razvoju Trogira. Već u prosincu grad kreće s izradom projektne dokumentacije za POS stanove u Planom, a paralelno radimo na potpisivanju ugovora s APN-om. Time ćemo omogućiti kupnju stana po povoljnim uvjetima za gotovo sto trogirskih obitelji. Posebno veseli energija i način vođenja grada koju pokazuje vaša gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Antom i njegovim zamjencima, Ružom i Viktorom – rekao je ministar Štromar ovom prilikom.

Trogirski gradonačelnik posebno se osvrnuo na dva velika infrastrukturna projekta realizirana ove godine, novi most i novo trajektno pristanište.

– Imao sam tu čast da budem na čelu grada u 2018., u godini prema kojoj ćemo mi iz Trogira i okolice ubuduće računati vrijeme, na ono prije i poslije novog mosta. Onaj tko je proveo u Trogiru samo jedan dan u turističkoj sezoni prije 17. srpnja i nakon tog datuma zna da je most nama ne projekt stoljeća, nego milenijski projekt. Koliko to cijenimo govori i činjenica da medalju Grada dodijeljujemo Hrvatskim cestama jer su se pokazali kao pouzdan i dobar partner i na tome im se zahvaljujem. Veselimo se novim suradnjama u kojima će interes građana biti na prvom mjestu. Kada se godinama ne ulaže u grad, most i novo trajektno pristanište koje smo realizirali uz pomoć Županije, neopisivo unaprjeđuju kvalitetu života. Trogir mijenja smjer, raste, a moja ambicija je da postane najpoželjniji mali grad na obali – rekao je gradonačelnik Ante Bilić. 

Predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić primio je Medalju grada i zahvalio se Gradu Trogiru.

– Moram naglasiti kako je projekt novog čiovskog mosta dio svakog zaposlenika Hrvatskih cesta, koji su kao i građani Trogira i Čiova sa jednakim intenzitetom proživljavali ovaj projekt i rasli zajedno s mostom. Zahvalio bih se na dodijeljenoj nagradi u ime Hrvatskih cesta, vjerujte kako nam ista predstavlja veliko priznanje. Zahvale, naravno, upućujem i lokalnoj samoupravi na čelu sa gradonačelnikom, svim sudionicima u izgradnji, resornom Ministarstvu te posebno veliko hvala svim građanima koji su imali strpljenje i razumijevanje – poručio je Josip Škorić.

POPIS LAUREATA POVODOM DANA GRADA:

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

• mr.sc. JEROLIM OSTOJIĆ (posthumno)

Diplomirani pravnik, profesor matematike i fizike. Cijeli svoj život posvetio je Trogiru. Bio je svestrana osoba: sportaš, matematičar, predsjednik MRK Trogir, ali nadasve umjetnik koji je iza sebe ostavio široki opus radova. Bavio se i pisanjem knjiga, članaka, osvrta i kolumna s pravnom i ekološkom tematikom. Bio je autor i voditelj radio emisija o moru i zaštiti morskog okoliša. Jerolim Ostojić obnašao je dužnost gradonačelnika Trogira u od 1994. godine 1997. godine kada je započet proces primanja Trogira na UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika kulture. Svojim životom i djelom obogatio je Trogir.

OSOBNA NAGRADA

• KAJA POLJIČANIN 

Član brojnih udruga na području grada Trogira, volonter udruge tjelesnih invalida TOMS više od petnaest godina. Član je Odreda izviđača od 1959. godine. Za svoju aktivnost u Odredu izviđača više je puta nagrađivan od same udruge, kao i Saveza izviđača Hrvatske. Pomagao je u prikupljanju i distribuciji humanitarnih pomoći za vrijeme rata, a u Dobrovoljne davatelje krvi Trogir uključio se od davnih početaka i aktivan je sve od danas. Darovao je krv 130 puta. Osim darivanja krvi aktivno sudjeluje i u brojnim akcijama Gradskog društva Crvenog križa.

• ANTE ŠOLA

Ante Šola za biljar se zainteresirao 2013. godine. Na juniorskom prvenstvu u Splitu 2013. godine osvojio je 1. Mjesto u disciplini „Desetka“ te iste godine u Zagrebu osvaja prvo mjesto na juniorskom prvenstvu u disciplini „Osmica“. Na juniorskom prvenstvu u Sarajevu 2013. godine osvaja drugo mjesto. U drugoj ligi osvaja tri turnira te osigurava mjesto za 1. Hrvatsku ligu 2014. / 2015. godinu. Na europskom prvenstvu u Nizozemskoj u disciplini „Straight pool“ 2017. godine osvaja treće mjesto te peto mjesto u disciplini „Devetka“. Hrvatski olimpijski odbor kategorizirao ga je kao vrhunskog sportaša I. kategorije.

SKUPNA NAGRADA

• MUŠKI RUKOMETNI KLUB TROGIR  

Klub bogate povijesti, osnovan daleke 1948. godine, ove godine obilježava 70. obljetnicu osnutka. Najznačajniji doprinos kluba je rad s mladim naraštajima. Klub broji 150 članova, raspoređenih u seniorsku momčad, kadete, mlađe kadete, dječake i školu rukometa. Ove godine seniori su u višem rangu natjecanja u 1. Hrvatskoj rukometnoj ligi jug. 

PLAKETA GRADA TROGIRA

• MUZEJ GRADA TROGIRA

Kulturna ustanova koja neprekidno djeluje 55 godina i koja čuva kulturnu baštinu grada i šire okolice od najranijih razdoblja pretpovijesti do današnjih dana. Bogata muzejska građa obuhvaća oko 50 000 muzejskih predmeta raspoređenih u 11 zbirki te bogatu knjižnu i dokumentacijsku građu. Svojom izložbenom, izdavačkom, pedagoškom i promidžbenom djelatnošću Muzej aktivno sudjeluje u očuvanju i promicanju kulturnog identiteta grada.

MEDALJA GRADA TROGIRA

• HRVATSKE CESTE

Hrvatske ceste su 17. srpnja pustile su u promet novi čiovski most koji je kvalitetu života građana bitno promijenio na bolje. Kroz cijelo vrijeme izgradnje, djelatnici i uprava Hrvatskih cesta bili su u stalnoj komunikaciji s gradom, obavještavali gradsku upravu i građane o situaciji i ulagali izniman napor kako bi bio otvoren još ovog ljeta. Zajedno s lokalnom samoupravom nastavljaju raditi na novim prometnim rješenjima kroz koje će Trogir od grada gužvi postati grad prepoznatljiv i po svojim predivnim mostovima.

{gallery}dangrada2018{/gallery}

ZADNJE OBJAVE