38 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAAUDIO: Sutra štrajkaju škole u četiri županije jedna je Splitsko-dalmatinska

AUDIO: Sutra štrajkaju škole u četiri županije jedna je Splitsko-dalmatinska

Danas se u svim osnovnim i srednjim školama održava štrajk profesora i učitelja. Međutim, u petak neće sve škole biti u štrajku, nego samo neke, i to u svakoj županiji. Točan popis škola u kojima će se u petak održavati štrajk objavili su sindikati. Raspored štrajka po županijama sindikati će objavljivati svakodnevno.

„Svaki dan ćemo objavljivati koje će škole štrajkati sutra. To je novost u Hrvatskoj, no nismo mi to izmislili, iskustva smo pronašli u europskim i svjetskim sindikatima. Vani znaju štrajkati javne službe na taj način. Mi smo ovo smislili kao stalni pritisak, a na način da učinimo najmanju štetu onima koji su najmanje krivi. Mi ćemo proći 10 dana cirkularnog štrajka. U 10 dana učenici neće imati dva dana nastavu. Imat će time zorni prikaz građanskog odgoja“, rečeno je na press konferenciji sindikata.

U petak štrajku 4 županije

Sutra, u petak, u štrajku će biti škole u četiri županije: Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj te Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, rekao je na press konferenciji Branimir Mihalinec, predsjednik Samostalnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Velik odaziv štrajku i u osnovnim i u srednjim školama:

„Premijer se čudi što je sustav u štrajku. Brojke o odazivu pokazuju da mnogi razumiju zašto smo danas u štrajku“, rekao je Mihalinec.

„Za sustav srednjih škola – 85 posto zaposlenih je u ovom trenutku u štrajku“, kazao je Mihalinec uz napomenu da ovo nisu konačni podaci.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem kazala je da Vlada može biti zabrinuta s obzirom na rezultate. “U osnovnim školama 89,24 posto zaposlenih je u štrajku”. Podaci nisu konačni, dodala je.

Podržavaju li Trogirani zaposlene u osnovnim i srednjim školama u njihovim zahtjevima i štrajku, poslušajte u anketi reporterke GRT-a Ivane Rinčić Mamut.

{mp3}STRAJK{/mp3}

 

 

ZADNJE OBJAVE