18 C
Trogir
Četvrtak, 30 studenoga, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRSUSTAV GOSPODARENJA OTPADOM U TROGIRU POKAZUJE SVOJE REZULTATE

SUSTAV GOSPODARENJA OTPADOM U TROGIRU POKAZUJE SVOJE REZULTATE

Otkako je početkom rujna prošle godine gradska komunalna tvrtka „Trogir holding“ započela s provođenjem sustava gospodarenja otpadom rezultati su odlični i na planu odlaganja miješanog komunalnog otpada na deponiju te odvojenog sakupljanja papira, plastike i stakla.

U povijesti odlagališta Vučje brdo (šezdesetih godina prošlog stoljeća) nikad manja količina miješanog otpada tamo nije deponirana, a podaci to potvrđuju i u novije vrijeme otkako je uvedena vaga za mjerenje toga otpada 2013. godine.

Sa statistikom je izuzetno zadovoljan predsjednik Uprave te tvrtke Danijel Kukoč čija intencija je u startu bila uspostaviti dobru suradnju s građanima koji su kako je istaknuo ozbiljno shvatili što im doprinosi pravilno selektiranje otpada u kućanstvima, ali u konačnici i lokalnoj  zajednici. Stoga, Kukoč ne krije riječi pohvale te se nada da će savjest i odgovornost među građanima kada je u pitanju odvajanje otpada  potrajati i dalje. Priznaje kako svaki sustav koji se uvodi prolazi kroz svoje porođajne muke, no tvrdi da ove bar za sada nisu toliko bolne.

  • Problema će uvijek biti, ali tu smo da ih zajedno rješavamo. Manje otpada na deponiju znači produljenje njegovog vijeka trajanja. Naime, „Lečevica“ tko zna kada će biti, i pravilno održavanje našeg deponija je od velike važnosti, podsjeća Kukoč.

Prema tabelarnoj statistici koju nam je pokazao već u listopadu prošle godine na deponiju je odloženo 30 posto manje miješanog komunalnog otpada nego u istom mjesecu godinu ranije, a u veljači ove godine odloženo je 38, 65 posto manje nego lani u veljači.

Analizirajući tabelarni prikaz zaključili smo kako od svih korisnika toga odlagališta najmanje količine otpada se zbrinjavaju s područja Trogira, što je još jedna potvrda koliko su Trogirani disciplinirani u njegovom razvrstavanju.

Holding je osigurao spremnike za papir, plastiku i staklo, a mjesečni podaci govore kako se od preklani toga otpada sve više odvaja u njih. U prva dva mjeseca ove godine odloženo je 24,38 tona papira, 8,030 tona plastike i 5,880 tona stakla, što je 28,25 posto ukupne količine u 2022. godini.

Reciklažno dvorište, koje prema riječima građana koji tamo odlažu svoj glomazni otpad spada u jedno od najurednijih i dobro održavanih također bilježi porast u zbrinjavanju toga otpada. Primjera radi u siječnju i veljači 2021. godine tamo su odložene 53,825 tone glomaznog otpada, u istom periodu lani 109,440 tone, a ove godine 185,273 tone.

  • Kako bi naš projekt gospodarenja otpadom učinili što uspješnijim, a time grad još urednijim i ljepšim kako to i dolikuje gradu pod okriljem UNESCO-a planiramo na gradskoj tržnici i u povijesnoj jezgri postaviti spremnike za plastiku, papir i drvo, kazao je prvi čovjek Holdinga, još jednom zahvalivši građanima na odgovornom ponašanju u razvrstavanju otpada te je pozvao one koji još trebaju raditi na tome da idu njihovim putem.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE