9 C
Trogir
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022
NaslovnicaVIJESTIStigla vijest za više od 5000 dalmatinske djece: krizme i pričesti odgođene...

Stigla vijest za više od 5000 dalmatinske djece: krizme i pričesti odgođene do datuma koji je malo tko očekivao

Stigla je i vijest koju su kroz dane pandemijske karantene s nestrpljenjem očekivali roditelji ovogodišnjih prvopričesnika i krizmanika: na područu Splitske metropolije, odnosno u splitsko-makarskoj nadbiskupiji, te dubrovačkoj, šibenskoj i hvarskoj biskupiji odgađaju se slavlja prve pričesti i krizme za sljedeću godinu!


Drugim riječima – pojasnili su iz Nadbiskupskog ordinarijata – oko pet tisuća krizmanika i otprilike toliko prvopričesnika (brojke za smn, op. a.) pridružit će se sljedećoj generaciji i primiti sakremente kršćanske inicijacije tek na proljeće 2021. godine. Ako opet ne izbije kakva epidemija.

Premda su datumi prvih pričesti i krizmi bili nadohvat, obično se počinju dijeliti nakon Uskrsa, crkvene vlasti su odlučile drugačije, iako će to stvoriti poprilično problema ne samo obiteljima koje su računale na ovo, nego i župnicima koji će morati ponovno organizirati dio vjeronauka, a mnoge crkve biti će pretijesne za ova inače masovna slavlja u idućoj godini, pa su se mnogi nadali da će krizme i pričesti biti premještene za jesen ove godine. Ali ništa od toga. Dogodine znači.

Dopis splitsko-makarskog nabiskupa msgr. Marina Barišića odnosi se i na specifičnu proslavu liturgije kroz Veliki tjedan i Uskrs:

– Cvjetnica, spomen Muke Gospodnje može se slaviti u župnim crkvama, samostanskim i sjemenišnim kapelama, bez nazočnosti vjernika. Župnici mogu blagosloviti maslinove i palmine grančice i ostaviti ih ispred crkve, tako da ih vjernici mogu ponijeti svojim kućama – upućuje nadbiskup.

Donosi uredbe i za sljedeće važne dane kršćanske liturgijske godine:

– Na Veliki četvrtak, misa posvete ulja odgađa se do daljnjega, kad bude moguća koncelebracija i nazočnost vjernika. Misa večere Gospodnje slavit će se bez prisustva vjernika, a popratni obredi ovog slavlja poput pranja nogu i prijenosa Svetog Otajstva se ispuštaju.

Služba Muke Gospodnje na Veliki petak također će se slaviti bez vjernika u župnim crkvama i samostanskim i sjemenišnim kapelama. Čašćenje križa poljupcem pridržano je samo predsjedatelju koji će zatim križem blagosloviti svoju župnu ili samostansku zajednicu.

Na Veliku subotu Vazmeno bdijenje slavit će se isključivo u katedrali i župnim crkvama, bez vjernika, a isto tako i mise na blagdan Uskrsa.

– Neka zvona svečano slave i objave početak misnoga slavlja tako da se vjernici u svojim obiteljima – kućnim crkvama mogu duhom uključiti u proslavu ovoga dana. Pozovite vjernike da prate objave u medijima o prijenosima slavlja kroz ovo vrijeme, a putem društvenih mreža obavještavajte ih o događajima u župi i nadbiskupiji. Koristimo prigodu obavijestiti vas da će se slavlja od Cvjetnice do Uskrsa prenositi iz splitske katedrale na youtube kanalu Splitsko-makarske nadbiskupije, na TV Jadranu i Laudato TV – naveo je nadbiskup Barišić čestitajući vjernicima uskrsne dane u ‘vremenu punom nepoznanica’.

Izvor: Slobodna Dalmacija 

ZADNJE OBJAVE