18 C
Trogir
Petak, 1 prosinca, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRSTARO TROGIRSKO KINO BIT ĆE NAJLJEPŠI DRUŠTVENO-KULTURNI CENTAR U ŽUPANIJI

STARO TROGIRSKO KINO BIT ĆE NAJLJEPŠI DRUŠTVENO-KULTURNI CENTAR U ŽUPANIJI

Najveći dio radova na obnovi zgrade starog trogirskog kina koja će biti prenamijenjena u društveno-kulturni centar je pri kraju. Poslovi rušenja i demontaže te radovi na statici od stabilizacije temelja, hidroizolaciji, obnovi podnih, zidnih i stropnih ploča i međukatnih konstrukcija su završeni, kao i vanjsko stubište, vanjska strojarnica i ojačanje glavnih greda. Provedene su  nove instalacije te nabavljena sva oprema za spoj na kanalizacijsku mrežu, kompletan klimatizacijski sustav, rasvjeta i nove zidne obloge. Trenutačno traju radovi na postavljanju pregradnih zidova. Grubi radovi trebali bi biti gotovi do kraja godine, a potom slijedi opremanje prostorija. Kada pojedini prostor bude opremljen odmah će biti u funkciji. Do kraja iduće godine spomenuti centar, po svom izgledu i funkcionalnosti jedinstven u našoj županiji bit će svečano otvoren. 

Projektnu dokumentaciju izradio je tim stručnjaka sa splitskog Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije, a radove vrijedne 10,5 milijuna kuna   (plus  PDV) izvodi splitska tvrtka „Tromont“. Grad Trogir je za taj projekt „povukao“ značajan dio sredstava kroz europski ITU mehanizam, europskih fondova za financiranje projekta inovativnog društvenog centra, a u financiranju je s milijun kuna sudjelovalo Ministarstvo kulture.

Staro kino tako službeno neće više biti kino, iako će se u njemu moći održavati i filmske projekcije. Doznajemo kako je prostor osmišljen tako da će se u njemu svakodnevno čak i po cijeli dan  moći odvijati razna događanja, od kojih mnoga istovremeno jer će interijer biti u potpunosti montažan i pregradiv.   

Tisuću metara četvornih sastojat će se od malog izložbenog prostora na ulazu, velike modularne dvorane, prostorija za potrebe udruga i održavanja radionica, co-working prostora koji će biti ponuđen na korištenje freelancerima, soba za prevođenje prilikom održavanja konferencija, garderobe, galerije i malog kafića na katu. Za glavnu dvoranu osmišljene su tri glavne varijante korištenja – jedna za održavanje priredbi, koncerata, konferencija i slično kada bi se koristio cijeli volumen i površina dvorane, u drugoj varijanti dvorana se pregrađuje u dva dijela u kojima se odvijaju zasebni događaji, primjerice kino projekcija i probe nekog kulturnog društva, a treća varijanta predviđa sajamski prostor i prostor za domjenak na površini cijele dvorane koja će ostati iste visine, ali će se na gornjem dijelu urediti galerija, funkcionalno višestruko važna jer ne samo da se time dobiva dodatan prostor nego se na taj način ojačava statika i učvršćuju vanjski zidovi zgrade.

Centar će biti pristupačan osobama s invaliditetom. Grad je za sufinanciranje prijavio ugradnju lifta i označavanje za osobe smanjene pokretljivosti.

  • Uskoro na obnovi zgrade nekadašnjeg kina slijedi faza radova u kojoj će promjene i napredak biti vidljivi gotovo svaki dan. Svi smo nestrpljivi s obzirom da se radi o najvažnijem zatvorenom gradskom objektu koji će imati veliki broj korisnika, vjerujem najviše udruga i djece te mislim da takav centar nema nitko u županiji. Ovo je ujedno najkompleksniji projekt koji provodimo i s obzirom na sve izazove koje nosi sanacija starih zgrada te specifično vrijeme koje je bilo iza nas ne mogu biti nezadovoljan dinamikom izvođenja radova. Oni su krenuli u rujnu 2021., a trudom svih uključenih u taj projekt neće biti ozbiljnih kašnjenja. Pred nama su završni radovi, no ponavljam sanacije su uvijek zahtjevne i projektom je nemoguće sve sto posto predvidjeti, istaknuo je gradonačelnik Ante Bilić.

GORDANA DRAGAN

Foto: AL

ZADNJE OBJAVE