25 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAŠrajk se nastavlja, u srijedu prosvjed na Trgu sv. Marka

Šrajk se nastavlja, u srijedu prosvjed na Trgu sv. Marka

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec iznio je detalje prosvjeda koji će sindikati održati u srijedu na Trgu sv. Marka, kao i županije koje će idući dana biti u štrajku. U četvrtak štrajkaju Istarska i Šibensko-kninska, a u petak Vukovarsko-srijemska i Karlovačka županija.

Podsjetimo, nastave danas nema u Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj, sutra u Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji, a u srijedu u cijeloj Hrvatskoj.

Prosvjed u srijedu

“S nama će u prosvjedu sudjelovati i vertikala sindikata obrazovanja, a to je Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja. To znači da je kompletna vertikala 6.11. za 6,11 posto. Ono što je važno reći, organizatori prosvjeda imat će svoje redarske službe kao što to mora biti, koje će voditi računa o tome da prosvjed protekne onako kako smo ga mi organizatori zamislili”, kazao je uvodno Mihalinec. 

“Okupljanje prosvjednika bit će kao i prošli put na Trgu Republike Hrvatske, od 10 do 11 sati. Tada povorka i kreće, u 11 sati točno. Ovaj put imamo novi plan kretanja, od Trga Republike Hrvatske idemo do Frankopanske ulice, zatim prelazimo u Mesničku pa Strossmayerovim šetalištem, Dvercem i Ćirilometodskom dalje prema Trgu sv. Marka”, pojasnio je Mihalinec. 

“Na Trgu sv. Marka govorit će predstavnici vertikale sindikata obrazovanja i bit će vrlo važan govornik, gospodin Branimir Štrukelj, koji ne samo da je glavni tajnik Sindikata odgoja i obrazovanja Slovenije, nego je i potpredsjednik Europske konfederacije sindikata koji okuplja preko 11 milijuna članova iz 48 zemalja”, dodaje. 

Predstavnici sindikata obrazovanja, podsjetimo, danas su prisustvovali sastanku u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, na kojem su predstavnici Vlade na čelu s ministrom Josipom Aladrovićem predstavili detalje dogovora između HDZ-a i HNS-a. 

Branimir Mihalinec, šef Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, nakon sastanka s ministrima u Ministarstvu rada komentirao je o čemu je bilo riječi.

“Ovo je prvi razgovor na kojem smo od Vlade dobili obećanje da će njihov prijedlog biti u pisanoj formi, a mi smo zatražili od Vlade da se o našem prijedlogu isto tako očituje. Dogovorili smo se da ćemo se ovaj tjedan sastati ponovno. Točan termin nije dogovoren”, rekao je Mihalinec, dodavši da sve aktivnosti sindikata i štrajkovi idu dalje.

Nakon dva sata razmijenili smo argumente, mi smo dali naše zahtjeve i dali prijedlog kako izaći iz ove situacije”, rekao je Mihalinec.

Komentirao je i štrajk u školama

“Štrajk je danas krenuo 17. dan, svi zaposleni, i učenici, ako i njih računamo, su peti dan danas u štrajku i štrajk ide dalje, tako dugo dok ne postignemo zadovoljavajuće rješenje. Sve što postignemo i do čega dođemo u pregovorima ili ne dođemo, dat ćemo svim članovima i nečlanovima koji sudjeluju u ovome na referendumsko izjašnjavanje”, rekao je Mihalinec.

Upitan jesu li razočarani što nije bilo sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, Mihalinec je rekao da nisu.

“Jedni pomak je što se došlo do mogućnosti izmjene mišljenje. Važno je staviti argumente na stol i vidjeti da je snaga trenutno u rukama onih koji su u štrajku”, kazala je Sanja Šprem iz Sindikata učitelja. 

Izvor: N1

 

ZADNJE OBJAVE