13 C
Trogir
Subota, 24 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI Splitski studenti izrađuju digitalnu kartu za kretanje osoba s invaliditetom

Splitski studenti izrađuju digitalnu kartu za kretanje osoba s invaliditetom

Splitska udruga “Liberato” napravila je istoimenu stranicu s interaktivnom digitalnom kartom za kretanje osoba s invaliditetom, prvu takvu u Hrvatskoj. Osnivači udruge studenti su informacijskih tehnologija.


Internetska stranica za pomoć osobama s invaliditetom svjetlo dana ugledala je u veljači, a kako nam osnivači kažu, to je tek prva verzija, planova za budućnost im ne manjka.

– Označili smo 100 lokacija u Splitu koje u potpunosti daju informacije o pristupačnosti. Ako neke imaju stepenice ili su dopušteni psi vodiči – objašnjava programer Stipo Margić.

– Upoznao sam se sa Stipom na faksu i počeli smo se družiti i izlaziti i vidjeli smo problem kod pristupačnosti, pa smo se odlučili napraviti interaktivnu mapu – ispričao je programer Mijo Matijević.

Spoj bolesti i znanja vezano za programiranje prijatelje je usmjerio na zajednički posao. Na stranici možete pogledati željeni restoran te provjeriti koliko je prilagođen osobama s invaliditetom.

– Čak su dobili, kažu neke, njima posebno važne mejlove i poruke preko mreža od roditelja osoba s invaliditetom i samih osoba s invaliditetom, kako je ovo nešto što je jako potrebno u ovom gradu.

Ovo je prva takva stranica u Hrvatskoj – kažu, žele je proširiti na cijelu zemlju. Stipin trud prepoznalo je i Sveučilište u Splitu – uskoro će dobiti Rektorovu nagradu.

Izvor: HRT

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...

Policija će tijekom vikenda vršiti pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda...

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21....