24.1 C
Trogir
Utorak, 17 svibnja, 2022
NaslovnicaVIJESTISplitski studenti izrađuju digitalnu kartu za kretanje osoba s invaliditetom

Splitski studenti izrađuju digitalnu kartu za kretanje osoba s invaliditetom

Splitska udruga “Liberato” napravila je istoimenu stranicu s interaktivnom digitalnom kartom za kretanje osoba s invaliditetom, prvu takvu u Hrvatskoj. Osnivači udruge studenti su informacijskih tehnologija.


Internetska stranica za pomoć osobama s invaliditetom svjetlo dana ugledala je u veljači, a kako nam osnivači kažu, to je tek prva verzija, planova za budućnost im ne manjka.

– Označili smo 100 lokacija u Splitu koje u potpunosti daju informacije o pristupačnosti. Ako neke imaju stepenice ili su dopušteni psi vodiči – objašnjava programer Stipo Margić.

– Upoznao sam se sa Stipom na faksu i počeli smo se družiti i izlaziti i vidjeli smo problem kod pristupačnosti, pa smo se odlučili napraviti interaktivnu mapu – ispričao je programer Mijo Matijević.

Spoj bolesti i znanja vezano za programiranje prijatelje je usmjerio na zajednički posao. Na stranici možete pogledati željeni restoran te provjeriti koliko je prilagođen osobama s invaliditetom.

– Čak su dobili, kažu neke, njima posebno važne mejlove i poruke preko mreža od roditelja osoba s invaliditetom i samih osoba s invaliditetom, kako je ovo nešto što je jako potrebno u ovom gradu.

Ovo je prva takva stranica u Hrvatskoj – kažu, žele je proširiti na cijelu zemlju. Stipin trud prepoznalo je i Sveučilište u Splitu – uskoro će dobiti Rektorovu nagradu.

Izvor: HRT

ZADNJE OBJAVE