22 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaOstaloZABAVASPLITSKI PJEVAČ NENAD VETMA IZDAO NOVI CD “MOJE PJESME, NOVI SNOVI”

SPLITSKI PJEVAČ NENAD VETMA IZDAO NOVI CD “MOJE PJESME, NOVI SNOVI”

Splitski pjevač Nenad Vetma koji je prije nešto više od tri desetljeća zakoračio u glazbene vode kada je na Splitskom festivalu 1987. dobio svoj “prvi pljesak” izvedbom pjesme “Zavičajna” Zdenka Runjića i Jakše Fiamenga snimio je novi CD “Moje pjesme, moji snovi” koji je prije nekoliko dana predao Croatiji Records.

Na njemu  pjeva pjesme Milivoja Balića, autora do sada njegovih nekoliko vrijednih hitova, kao “Ne umire pisma”, “Napit ću se Vugave na Visu”, “Busola”, te najnoviji najavni hit “Mali cvit” koji se upravo nalazi na 5. mjestu HR Top 20 “Topnjače” Radio Splita.

Najnoviji njegov uradak sadrži 11 pjesama, čak 9 spotova s prekrasnim razglednicama mjesta u kojima  su snimani, a svi instrumentalisti su originalni, nema glumaca.

Povod je to bio našem razgovoru s popularnim pjevačem za Trogirski portal.

Kako provodite dane u ovo vrijeme pandemije koronavirusa?

  • Evo, Bogu hvala dobro sam, doma sam s obitelji. Nije lako bilo shvatiti da se ne može pjevati u proteklih više od godinu dana, ali ipak nekako prolazi ovo teško vrijeme, ne samo za nas nego i cijeli svijet. Cijepio sam se, još ću jednom dozom u sljedećim danima, pa ide i covid putovnica. U međuvremenu sam sve renovirao, piturao, popravio, počeo sam sramežljivo slikati, probao sam i to, ide mi nekako, imam neki svoj pravac… Smiruje me.

Skoro 34 godine ste u glazbenim vodama. Karijeru ste započeli, a gdje nego na Splitskom festivalu.

  • Istina. Bilo je to 1987. kada sam nastupio s pjesmom Zdenka Runjića i Jakše Fiamenga “Zavičajna” te dobio nagradu debitanta i odmah potpisao ekskluzivni ugovor s Jugotonom za sljedeća 3 LP – a. U mojoj memoriji to je ostalo kao nezaboravno iskustvo prvog nastupa, scene prepunog gledališta, orkestra uživo, i velikog početničkog uzbuđenja. Na tom festivalu nastupio sam 14 puta, ne ubrajajući poslije 9 nastupa na Melodijama Jadrana koje su bile jače u to vrijeme od Splitskog festivala. Bile su to zlatne godine koje su obilježile prvi moj LP ”Boliš me dušo”(Z.Runjić-N.Ninčević) megahit platinastog tiraža, a odmah poslije pjesma “Neću život u tuđini” (T.Huljić-B. Zlatanović) istoimeni 2. zlatni LP, koji nesvijesno određuje moj smjer nastupa prema dalekoj dijaspori…Vjerojatno, jer sam uvijek pričao svojim suradnicima koliko sam u Njemačkoj u 10 godina profesionalnog tenisa dobio životno iskustvo, naučio jezik, ali nisam imao ono što su moji prijatelji proživljavali kroz svoje lijepe momačke dane, i to mi je uvijek nedostajalo, jedva sam se dočekao vratiti.

Odradili ste puno turneja po Njemačkoj, Australiji, Americi i Kanadi.

  • Sve hrvatske klubove sam obišao po cijelom svijetu po nekoliko puta… Tijekom Domovinskog rata odazivao sam se svim humanitarnim koncertima. Mislim da ih je bilo više od dvjesto. Glazba je moj život. Glazbena karijera još još mi traje. Imam 15 snimljenih projekata, 60 festivalskih nastupa i puno spotova.

U cijeloj glazbenoj karijeri zadržali ste svoj stil pa tako i na najnovijem CD – u.

  • U pravu ste. Nisam promijenio stil, ostao sam vjeran svojoj Dalmaciji i zabavnom izričaju, više sam se koncentrirao domaćem terenu, najiskrenije i najjednostavnije.

Koji su Vam planovi?

  • Prvi veći promotivni nastup bit će na Opuzenskom festivalu “Melodije hrvatskog juga” gdje sam lani dobio Grand Prix… Poslije ovoliko godina, nadam se da ću imati priliku ovog ljeta nastupiti sa svojim bendom u Trogiru u predivnom ambijentu kule Kamerlengo. Najvjerojatnije bi to moglo biti tijekom kolovoza u sklopu ljetne turneje po Hrvatskoj.

U Trogiru ste uvijek rado viđeni gost. Što Vas veže za taj grad?

  • Trogir je predivan, prelijep grad s velikom dušom i svojim znamenitostima. Za njega me vežu uspomene od ranih gimnazijskih dana kad sam dolazio s roditeljima kao klinac skoro svaki slobodni vikend u Saldun kod barbe Sonjare. Spomenuo bih i nezaboravnog kolegu Vinka Cocu, klapu Trogir. Trogir je grad bogate glazbene kulture.

U vrijeme pandemije otkrili ste novi talenat, a to je slikanje.

  • Taj talent dugo je čučao u meni. U ovoj seriji slika dominiraju ribe, dakle dalmatinski motivi. I u slikarstvu, kao i u pjesmi Dalmacija je u mom srcu.

GORDANA DRAGAN

FOTO: Nenad Vetma

ZADNJE OBJAVE