17 C
Trogir
Nedjelja, 24 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIR„Šoltanka“ u subotu uplovila u novo trajektno pristanište na Solinama

„Šoltanka“ u subotu uplovila u novo trajektno pristanište na Solinama

Taktovima Narodne glazbe Trogir, riječima župana Blaženka Bobana i gradonačelnika Ante Bilića te uz blagoslov don Vinka Sanadera, otvoreno je novo trajektno pristanište na Solinama

Događaju su nazočili ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević, predstavnici grada i gradskih firmi te brojni okupljeni građani koji su se iz nove luke s oduševljenjem zaputili za Drvenik.  

– Napokon smo dobili pristanište kakvo Trogirani i Drvenčani zaslužuju, rekao je gradonačelnik Ante Bilić prilikom puštanja u promet novog pristaništa i dodao: „ Srpanj 2018. godine bit će upisan u povijest. Napokon se dovršavaju veliki infrastrukturni projekti i od sada ćemo biti poznati po spomeničkoj baštini i turizmu, a ne više po gužvama i nedovršenim projektima. Zahvalio bih svima koji su sudjelovali u izgradnji ovog trajektnog pristaništa financiranog sredstvima resornog ministarstva,  županijske Lučke uprave,  Splitsko-dalmatinske županije, dok je izgradnju  pristupnih cesta financirao Grad Trogir u suradnji sa županijom.  Vidimo da jedino zajedničkim radom i koordinacijom  možemo dovršiti ovako velike infrastrukturne projekte. Zahvalio bih i izvođačima radova koji su gotovi čak i prije roka. Za mene ovo nije kraj,  već početak poboljšanja infrastrukture na našim otocima, jer smo sa županijom pokrenuli i projekt vodoopskrbe oba otoka. Pokrenuta je izrada projektne dokumentacije i nadam se da ćemo od četiri do pet godina riješiti pitanje vodoopskrbe na Drvenicima, jer bez kvalitetne vodoopskrbe nema života na otocima“, rekao je Bilić i podsjetio kako je potpisan sporazum s Lučkom upravom SDŽ za nastavak uređenja luke Trogir, od Solina do predjela Foše u koji se godinama nije ulagalo.

– Za grad Trogir i za njegovu  razvojnu i prometnu infrastrukturu ovaj mjesec je zaista značajan jer u promet puštamo dva kapitalna objekta. Naime, uz ovo pristanište uskoro otvaramo i dugo očekivani novi most zahvaljujući kojem će se znatno smanjiti gužve u Trogiru, rekao je župan Blaženko Boban i podsjetio kako je vrijednost prve faze gradnje novog trajektnog pristaništa 19 milijuna kuna, od čega je Županijska lučka uprava osigurala 12, a Ministarstvo pomorstva, prometa i veza 7 milijuna kuna. Pristupnu prometnicu u vrijednosti od 3.2 milijuna kuna financirala je Županija, a zemljište je otkupio Grad Trogir. 

Dokaz je ovo da u sinergiji s lokalnom zajednicom,  ustanovama i institucijama možemo svi zajedno puno napraviti. Nadam se da ćemo nastaviti s ovakvom  dinamikom i ubrzati odrađene projekte, a vas dragi Drvenčani obavještavam, kako sam već obećao, da su u rebalansu proračuna ugrađena sredstva za projektnu dokumentaciju, za vodoopskrbu. U pripremi je izrada projektne dokumentacije za polaganje cjevovoda za Drvenike. 

Neka ovim akoštavanjem trajekta „Šoltanka“ pristanište na Solinama bude  otvoreno ! – rekao je Boban i svečano pustio u promet novu trajektnu luku Trogir Soline.  

Podsjećamo, trajekt će pristajati u novo pristanište Soline, i neće pristajati u luke Trogir i Seget Donji i dodatno petkom neće ploviti do luke Split što je bilo slučaj do sada. Prodaju karata u Trogiru i dalje vrši poduzeće Trogir holding, od 06:00 do 22:00 sata, a kupnja karata bit će do daljnjega moguća i u Segetu Donjem u prostoru Jadrolinije.

Sukladno odluci Agencije za obalni linijski pomorski promet, od subote, 07. srpnja otvaranjem nove trajektne luke Soline u Trogiru mijenja se i plovidbeni red trajektne linije 606 Trogir (Soline) – Drvenik Veli – Drvenik Mali. Umjesto u luci Seget Donji ukrcaj vozila bit će u pristaništu Soline. 

Novi plovidbeni red možete pogledati ovdje: Trajektna linija 606

Foto: Grad Trogir (Dino Čaljkušić) 

{gallery}luka{/gallery}

 

ZADNJE OBJAVE