21.2 C
Trogir
Petak, 22 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKASmjena vlasti u Trogiru: Ante Bilić u petak preuzima gradonačelničku dužnost

Smjena vlasti u Trogiru: Ante Bilić u petak preuzima gradonačelničku dužnost

Šef trogirskoga SDP-a Ante Bilić preuzet će u petak gradonačelničku dužnost od svoga prethodnika Ante Stipčića čime će i službeno biti označena smjena vlasti u Trogiru kojim je od 2013. vladao HDZ.

Bilićeva prednost iz prvog kruga, a osvojio je tek 64 glasa više od Ivice Baturine, ipak je bila nedostižna za HDZ-ova kandidata koji je nedjeljno finale izgubio za 110 glasova. Tako je trogirski SDP osvjetlao obraz socijaldemokratima koji se, gledajući ukupne rezultate lokalnih izbora, nisu ni proslavili niti oporavili. Zato je osvajanje Trogira pravi melem na njihovu ranu, ali i  pljuska u lice dosad vladajućem HDZ-u za kojeg ova priča, međutim, još nije završena. A nije završena jer u Gradskom vijeću, koje se u prvom pokušaju treba konstituirati 30 dana od objave službenih rezultata, HDZ ima osam od za većinu potrebnih devet mandata. Nedostaje im, dakle, jedan vijećnik dok SDP-u trebaju dvije ruke, a to su one konzervativca Ive Milića i nezavisnog, ali svjetonazorski im bliskog Ante Piteše.

Gostujući u utorak na Gradskom radiju Trogir, Bilić je rekao da unatoč nepovoljnom rasporedu snaga u vijeću, u kojem su ostali “kratki “ za dva mandata, očekuje zajedništvo svih političkih aktera oko projekata koji će se provoditi na dobrobit lokalne zajednice.

-Još nismo počeli razgovore o konstituiranju gradskog vijeća, ali jasno je da ćemo, s obzirom na raspored osvojenih mandata,  morati i razgovarati i pregovarati. Očekujem da gradski vijećnici, neovisno o boji stranačkog dresa, daju poporu projektima koje planiramo provesti. To je zajedništvo o kojem govorim i na koje pozivam. Izbori su završili, kampanja je prestala i sada se treba primiti posla za koji sam od građana dobio mandat, kazao je Bilić. 

Na novinarsku primjedbu o borbi za većinu u Gradskom vijeću, koja može otklizati u sferu političke trgovine ili, još gore, političke korupcije, Bilić kaže kako stoji iza svojih riječi koje je uoči prvog izbornog kruga izrekao baš na trogirskom radiju. 

-Bude li me Gradsko vijeće namjerno opstruiralo, odbacivalo moje prijedloge, projekte i odluke, i to sve radi pukog politikanstva, onda je gradonačelničku dužnost nemoguće obnašati. Tada ću sam odstupiti, istaknuo je Bilić, naglasivši kako neće politički trgovati nego od vijećnika tražiti potporu za svoje projekte.

Najavio je i da neće biti “sječe glava”, ali ni novog zapošljavanja pri čemu je naveo reorganizaciju gradske uprave u čijem je sustavu i sam radio kao pročelnik odjela za prostorno planiranje i komunalu.

Za gradsku komunalnu tvrtku kazao je da tek treba snimiti pravo stanje i obaviti nadzor poslovanja Holdinga koji je prije godinu i pol HDZ predao u ruke svom tadašnjem koalcijskom partneru Ivu Miliću.

-Obavit ćemo reviziju i snimiti stanje nakon čega ćemo znati prave odgovore. Ako se dobro radilo i poslovalo, onda nema problema. Što se tiče uprave Holdinga, vidjet ćemo…Smatram da nema razloga da se nekoga smjenjuje ako je dobro radio, a je li tako i bilo, znat ćemo nakon što utvrdimo stanje, ustvrdio je Bilić kojeg u petak čeka primopredaja vlasti, a u ponedjeljak i prvi radni dan na gradonačelničkoj dužnosti.

ZADNJE OBJAVE