19 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJA"Sibir" stiže nad Hrvatsku: Ovog tjedna najjače zahlađenje posljednjih nekoliko godina, izvjesne...

“Sibir” stiže nad Hrvatsku: Ovog tjedna najjače zahlađenje posljednjih nekoliko godina, izvjesne velike štete u poljoprivredi

 

Najhladnije će biti u petak i subotu kada će se noću temperature zraka čak ponegdje uz obalu približiti – 10 stupnjeva, a u Zagori blizu – 20, u najvišem gorju i ispod – 25. Ekstremna hladnoća bit će dodatno pojačana olujnom burom. Osjetljive mediteranske biljne kulture uslijed ovog prodora pretrpit će štetu, a prije zahlađenja savjetuje se zaštita vodovodnih cijevi na otvorenom zbog velike mogućnosti pucanja

Nakon stabilnog početka 2017. godine već danas počet će nam dugoočekivana promjena vremena. Nju donosi plitka ciklona koja će se stvoriti nad sjevernom Italijom i sjevernim Jadranom, ali i hladna fronta koja se brzo primiče sa sjevera kontinenta. Zbog toga danas, u drugom dijelu dana, očekujemo postupan porast naoblake i mjestimičnu kišu. Snijega će biti samo u višem gorju. Zapuhat će slabo do umjereno jugo koje će u nadolazećoj noći biti pojačano. Danas će temperature biti u najtoplijem dijelu dana od 7 do 12 stupnjeva, u Zagori i koji stupanj niže. 

Glavnina promjene vremena očekuje nas u prvom dijelu utorka, kada ponegdje može pasti i 20 litara kiše po kvadratnom metru. Jugo će puhati još u noći, a već ujutro će zapuhati umjerena, na udare i jaka bura. Sniježna granica će se tijekom jutra spustiti na oko 500 metara nadmorske visine. Razvedravanje će prvo zahvatiti sjeverni Jadran i  tijekom dana će se proširiti na njegov ostatak. Najviše dnevne temperature od 6 do 11, a u zaobalju koji stupanj niže. 

Srijeda doslovno donosi zatišje pred buru. Veći dio dana bit će suho i sunčano, a krajem dana i osobito navečer umjeren porast naoblake. Još rano ujutro puhat će slaba bura, a danju će puhati slabo jugo i levant. Jutro će biti prohladno, u Zagori sa mrazom, a najviše dnevne temperature od 7 do 12, u zaobalju i koji stupanj niže. 

Vrlo hladna zračna masa podrijetla sa područja Sibira počet će nam pristizati tijekom četvrtka. Zbog toga će noć i rano jutro biti najtopliji dio dana, a navečer će na cijelom Jadranu temperature potonuti ispod nule. Zapuhat će umjerena do jaka bura, navečer olujna s orkanskim udarima. Podno Velebita mogući su udari bure blizu 200 km/h. Oborina će biti samo u početku dana, osobito u noći. Na većem dijelu obale i otoka kiša, a u planinama snijeg. U Zagori se ponegdje snijeg može spustiti nisko. Oborine će se najdulje zadržati na jugu Dalmacije, osobito u Konavlima. Tijekom dana postupno razvedravanje sa sjevernog Jadrana proširit će se na njegov ostatak. 

U petak posvuda pretežno vedro, uz jaku do olujnu buru s orkanskim udarima. Cijeloga dana na cijelom Jadranu temperature će biti ispod nule, pa će najviše dnevne temperature biti od -1 na otocima do -7 u zaobalju. Navečer će dodatno zahladiti pa će temperature u Zagori pasti ispod -10.

Subotu će donijeti  pretežno vedro vrijeme, uz umjerenu do jaku buru koja će i dalje imati olujne udare, ali će slabiti u drugom dijelu dana. Subota će biti najhladniji dan tjedna i općenito najhladniji dan na Jadranu u posljednjih nekoliko godina. Osobito u Dalmaciji, mjestimice postoji mogućnost obaranja temperaturnih rekorda. U dijelovima Zagore, osobito u višim područjima, temperature se ujutro i navečer mogu približiti ekstremnih -20 stupnjeva. Uz obalu će biti uglavnom od -1 do -5 u najtoplijem dijelu dana, u Zagori i znatno hladnije. 

U nedjelju će u početku biti pretežno vedro, ali se očekuje umjeren porast naoblake u drugom dijelu dana. Još će ujutro biti izrazito hladno, pa će debelih minusa biti čak i uz obalu, u Zagori ponovno i ispod -1. Tijekom dana očekuje se umjereno zatopljenje, pa bi se temperature nakon nekoliko dana mogle vratiti u pozitivu. Puhat će umjerena do pojačana tramontana.

Izvor: Dalmacija News

ZADNJE OBJAVE