23 C
Trogir
Petak, 9 lipnja, 2023
NaslovnicaVIJESTITROGIRSanda Marlais Buble, ravnateljica Gradske knjižnice Trogir: U pandemiji koronavirusa interes za...

Sanda Marlais Buble, ravnateljica Gradske knjižnice Trogir: U pandemiji koronavirusa interes za čitanjem u porastu

Najnoviji podaci o čitanosti pokazuju da je u proteklih godinu dana najmanje jednu knjigu pročitalo tek 45 posto hrvatskih građana, što je 4 posto manje nego godinu dana ranije.

Najviše se čitalo krimiće, a golema većina građana smatra da knjiga nije izvor znanja. Stoga smo odlučili upitati ravnateljicu trogirske Gradske knjižnice Sandu Marlais Buble kakva je čitanost kod kornisnika te knjižnice.

Kakav je interes za čitanjem u vrijeme pandemije koronavirusa?

  • Tijekom pandemije COVIDA 19 interes za knjigu i čitanje nije se smanjio, štoviše bilježimo i blagi porast u posudbi građe. Vjerojatno je presudila činjenica da smo cijelo vrijeme pandemije bili dostupni korisnicima.

Koji književni žanr je najtraženiji?

  • Najtraženiji književni žanr je beletristika, naročito psihološki trileri skandinavskih autora i romani ljubavne tematike.

Što najviše posuđuju muškarci, a što žene te mladež i djeca?

  • Nema velike razlike u odabiru knjiga i tematike između muškaraca i žena. Žene malo više naginju romantičnim sadržajima od muškaraca. Naši odrasli čitatelji također posuđuju i literaturu s područja primijenjene psihologije, sociologije, popularnu literaturu na temu zdravlja, kulinarstva i slično, opet bez neke razlike između muške i ženske populacije. Djeca i mladi imaju svoje omiljene autore i uz obaveznu lektiru rado i njih posuđuju.

Koji su naslovi bili najtraženiji ovoga ljeta?

  • Među najtraženije naslove ovog ljeta možemo ubrojiti 12 pravila za život Jordana B. Petersona, Tri Evine kćeri i Deset minuta i 37 sekundi u ovom neobičnom svijetu Elif Shafak, serijal Mjesečeva sestra Lucinde Riley, Lažljivi život odraslih Elene Ferrante,  spomenimo samo neke.

Utječe li godina čitanja na povećanje interesa za čitanjem?

  • Još uvijek smo u godini čitanja, zanimanje za knjigu je kao i uvijek tu. Razlika je možda u tome što se raznim akcijama i promotivnim nastupima na razini države, općenito, podiže svijest o važnosti čitanja i ove godine još i više na to ukazuje.

Koji biste naslov preporučili?

  • Svatko ima svoje interese, omiljene autore i teme, nemoguće je preporučiti naslov za sve. Gradska knjižnica Trogir stalno nabavlja „frišku“ građu, čitatelji koji su u nedoumici slobodno se mogu voditi našim top-listama i ostalim preporukama. Ovako, na prvu, preporučamo Preživjele Jane Harper, Surova vremena Maria Vargasa Llose, Smolu Ane Riel, Vrela tišine Rute Sepetys….

S kolikim fondom knjiga raspolažete?

  • Trenutačni  fond knjiga u našoj knjižnici je 35. 500 svezaka.

Planirate li kakve programe za jesen?

  • Kao i uvijek za jesen smo pripremili brojne sadržaje koji će biti vezani i uz Mjesec hrvatske knjige te Dan grada. Koliko će od toga biti realizirano i na koji način ovisi o situaciji s COVIDOM 19 i mogućnošću organiziranja javnih događanja. Sve naše sadržaje redovito najavljujemo na našim mrežnim stranicama i u medijima.  

Gordana Dragan

Foto: Gradska knjižnica Trogir

ZADNJE OBJAVE