21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRSamostan sv. Dominika: Obljetnica smrti fr. Dominika Barača

Samostan sv. Dominika: Obljetnica smrti fr. Dominika Barača

Dominikanski red 17. studenoga obilježava spomen na mučeničku smrt fr. Dominika Barača koji je strijeljan tog datuma 1945. godine u Trogiru.

Tim povodom je samostan sv. Dominika i svetište blaženog Augustina Kažotića u nedjelju organizirao molitvu i paljenje svijeća ispred zgrade suda u kojoj je ovaj mučenik bio zatvoren i odveden na strijeljanje. Iako je ove godine sve bilo jako otežano zbog vremenskih neprilika, jake kiše i vjetra, ipak je događaju nazočio popriličan broj vjernika.

Poslije toga se u samostanskoj crkvi sv. Dominika molila krunica za sve žrtve komunističkog režima, a potom je uslijedila sveta misa koju je predvodio starješina samostana fr. Petar Galić, OP.

Ove godine je 74. godišnjica od kada je fr. Dominik Barač strijeljan u Trogiru. Imao je 33 godine kada je bio ubijen, a umirao je s identičnim Isusovim riječima koje je On s križa molio „Oče oprosti im jer ne znaju što čine“.

Kad su ga vodili na strijeljanje molio je svog subrata, koji je bio u drugoj tamnici, da ga odriješi od grijeha.

Nažalost, Dominik Barač još nije uzdignut na čast oltara, ali se nadamo da će se i uskoro dogoditi, jer njegova mučenička smrt snažno je svjedočanstvo svakom vjerniku. 

Podsjetimo se, prije točno godinu dana je provincijal Hrvatske dominikanske provincije Slavko Slišković blagoslovio i svečano otvorio novu dvoranu u trogirskom samostanu koja nosi naziv Dvorana fr. Dominika Barača.

 

 

ZADNJE OBJAVE