13.1 C
Trogir
Nedjelja, 25 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Samostan sv. Dominika: Obljetnica smrti fr. Dominika Barača

Samostan sv. Dominika: Obljetnica smrti fr. Dominika Barača

Dominikanski red 17. studenoga obilježava spomen na mučeničku smrt fr. Dominika Barača koji je strijeljan tog datuma 1945. godine u Trogiru.

Tim povodom je samostan sv. Dominika i svetište blaženog Augustina Kažotića u nedjelju organizirao molitvu i paljenje svijeća ispred zgrade suda u kojoj je ovaj mučenik bio zatvoren i odveden na strijeljanje. Iako je ove godine sve bilo jako otežano zbog vremenskih neprilika, jake kiše i vjetra, ipak je događaju nazočio popriličan broj vjernika.

Poslije toga se u samostanskoj crkvi sv. Dominika molila krunica za sve žrtve komunističkog režima, a potom je uslijedila sveta misa koju je predvodio starješina samostana fr. Petar Galić, OP.

Ove godine je 74. godišnjica od kada je fr. Dominik Barač strijeljan u Trogiru. Imao je 33 godine kada je bio ubijen, a umirao je s identičnim Isusovim riječima koje je On s križa molio „Oče oprosti im jer ne znaju što čine“.

Kad su ga vodili na strijeljanje molio je svog subrata, koji je bio u drugoj tamnici, da ga odriješi od grijeha.

Nažalost, Dominik Barač još nije uzdignut na čast oltara, ali se nadamo da će se i uskoro dogoditi, jer njegova mučenička smrt snažno je svjedočanstvo svakom vjerniku. 

Podsjetimo se, prije točno godinu dana je provincijal Hrvatske dominikanske provincije Slavko Slišković blagoslovio i svečano otvorio novu dvoranu u trogirskom samostanu koja nosi naziv Dvorana fr. Dominika Barača.

 

 

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...

Policija će tijekom vikenda vršiti pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda...

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21....