20.1 C
Trogir
Nedjelja, 24 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAS početkom nove školske godine provodi se akcija „Poštujete naše znakove“

S početkom nove školske godine provodi se akcija „Poštujete naše znakove“

U ponedjeljak će učenici ponovo sjesti u svoje školske klupe, a s početkom nove školske godine Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi akciju „Poštujte naše znakove“, u cilju povećanja razine sigurnosti djece, ali i svih ostalih sudionika u prometu.

Posebnu pozornost potrebno je usmjeriti na učenike prvih razreda osnovnih škola, od kojih većina njih po prvi put samostalno sudjeluje u prometu.

U sklopu provođenja ove akcije, u dogovoru s predstavnicima prosvjetno-pedagoške službe i ravnateljima škola, bit će organizirane edukacije učenika prvih razreda, s ciljem njihovog upoznavanja s osnovnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu. 

Tijekom rujna policijski službenici će svakog dana, posebno u vrijeme početka i završetka nastave pojačano nadzirati prometnice, ulice i raskrižja u zonama škola, te će posebno nadzirati obveze vozača prema pješacima, brzinu kretanja vozila, prijevoz djece te zaustavljanje i parkiranje vozila. 

Tom prilikom će poduzimati sve zakonom propisane mjere prema vozačima koji čine prometne prekršaje, posebno prekršaje nepoštivanja prednosti prolaza pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu kao i ostale prekršaje u zonama škola.

S obzirom na skori početak nove školske godine i činjenicu da će od ponedjeljka svakodnevno veći broj djece, najčešće u svojstvu pješaka,  sudjelovati u  prometu, ukazujemo na potrebu povećanog opreza svih sudionika u prometu posebno u zoni škola.    

Iz PU splitsko-dalmatinske pozivaju sve vozače na poštivanje prometnih propisa i opreznu vožnju, naročito u područjima oko škola i vrtića.

Pozivaju i roditelje djece koja ove godine kreću u prvi razred da prije početka škole odaberu najsigurniji put do škole i uvježbaju s djetetom sigurno kretanje po njemu,  da im ukažu na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu, pokažu djetetu sigurno prelaženje kolnika preko pješačkog prijelaza, te  da  vlastitim primjerom pokažu djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu

Također pozivaju roditelje koji dovoze djecu u školu, da to čine na propisan način, da djecu obvezno voze na stražnjim sjedalima i pri tom koriste sigurnosne pojaseve, da vozila parkiraju tako da ne ugrožavaju drugu djecu i da prilikom prijelaza ceste koriste obilježene pješačke prijelaze.

-Sigurnost djece u prometu  briga je i odgovornost svih nas, stoga očekujemo da će svi sudionici u prometu svojim odgovornim ponašanjem pridonijeti uspjehu ove akcije, poručuju iz PU splitsko-dalmatinske. 

ZADNJE OBJAVE