25 C
Trogir
NaslovnicaKULTURARetrospektivna izložba Matka Mijića u Zagrebu

Retrospektivna izložba Matka Mijića u Zagrebu

Velika retrospektivna izložba Matka Mijića, profesora kiparstva na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu biti će postavljena u Modernoj galeriji (Hembragova 1)u Zagrebu od 30. listopada do 30. studenog 2018.godine.

Mijić je rođen u Splitu 1955.godine.Osnovnu školu završio je u Milni na Braču, a Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Splitu.Na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu diplomirao je na katedri kiparstva 1981. godine. Od 1985.godine živi i radi u Trogiru gdje je ostvario najveći dio svog umjetničkog opusa.

Samostalno izlaže od 1976. godine i do danas je imao 44 izložbe i više od stotinu skupnih.Radovi mu se nalaze u galerijama i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.U izdanju Muzeja grada Trogira objavljena mu je 1999.monografija autora Ive Šimata Banova. O njegovom radu snimljena su 4 kratka TV filma.

Dobitnik je više stručnih nagrada i priznanja kao i Odlikovanja predsjednika Republike Hrvatske Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

O Matkovom umjetničkom radu I.Šimat Banov je napisao:

Ako su elementi djela neutješno izgubljeni i za točnost i za funkciju bilo koje vrste i ako više ne služe ničem nego proširenju svijesti, oni stvaraju od svega oko nas i od svih nas ljude svih vremena i svih prostora: ljude bez sata, bez reda vožnje, bez dobnih granica…    Jer svi smo istovremeno metuzalemi i svi provirujemo iz kolijevke. Riječ je o stanovitom manirizmu koji označava u isti mah dezintegraciju i novu integraciju smisla i zapravo ljubav za neizravne putove koji ne odvode niti dovode nego samo usmjeravaju.

Foto: Privatni album

{gallery}mmijic{/gallery}

ZADNJE OBJAVE