38 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJARekordna turistička žetva: Okrug premašio 700 000 noćenja

Rekordna turistička žetva: Okrug premašio 700 000 noćenja

Iako smo zagazili u drugu polovicu listopada, koji za male turističke destinacije znači i kraj sezone, Okručani se još ne predaju. U tom mjestu na zapadnoj strani Čiova trenutačno se odmara tristotinjak gostiju, mahom Skandinavaca koji su, a riječ je o Norvežanima i Šveđanima, ušli u top deset okruškog turizma.

Ako je suditi po podacima tamošnjeg ureda Turističke zajednice, ovogodišnja sezona nadmašila je sva očekivanja. Svi segmenti turističkog poslovanja bilježe rast pa tako i noćenja kojih je bilo više od 700 000. Prošlogodišnji rekord od oko 620 00 ostvarenih noćenja srušen je još krajem rujna, a i prva dva listopadska tjedna bilježe dvoznamenkasti rast. Domaćini su, dakle, ispratili Poljake, Nijemce, Mađare i Čehe, poker asova okruškog turizma za koje su rezervirana tri ljetna mjeseca. Sada su im, pak, došli Skandinavci što je rezultat pojačanog oglašavanja na tržištu tih zemalja i, naravno, još jedan dokaz u korist činjenice da se svaka kuna uložena u turističku promidžbu strostruko vraća. 

-Uz Poljake, Nijemce, Mađare i Čehe, koji su već godinama na vrhu ljestvice posjećenosti, na petom su mjestu domaći gosti, a slijede ih Norvežani i Šveđani koji su zabilježili 40-postotni rast u dolascima. Pojačan dolazak gostiju iz skandinavskih zemalja, posebno u posezoni, rezultat je oglašavanja i promidžbenih aktivnosti našeg turističkog ureda. Da smo na dobrom putu govori i 25-postotni rast u dolascima turista iz Velike Britanije koji su sada na dvanastom mjestu, rekao je za Trogirski portal šef okruškog TZ-a.

Što se tiče dolazaka, a riječ je samo o evidentiranim gostima u jednom od dvaju okruških kampova i 1300 privatnih apartmana, bilo ih je 90 000 ili 13 000 više nego lani u isto vrijeme. I privatnih je iznajmljivača više nego prošle godine. Tada 1150, sada 1300,  što znači da je i broj smještajnih kapaciteta porastao na 13 000 kreveta. 

U ovogodišnjoj statistici okruškog turizma navodi se i podatak da je 8.kolovoza bio „najnapučeniji dan sezone“  jer je tada u mjestu boravilo, odnosno evidentirano je 10 365 gostiju.  Kad se tome pridodaju domaći, njih oko 5000, zatim neprijavljeni gosti, pa rodbina, prijatelji i, naravno, susjedi Trogirani, lako je zaključiti da je toga dana u Okrugu boravilo oko 20 000. Slično je bilo i 25.srpnja.

Zapravo, cijelo je ljeto tako bilo. Ne samo u Okrugu nego i u Trogiru. Turista na sve strane, eura kao u priči.  A novog mosta nigdje.

ZADNJE OBJAVE