24 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaKULTURARazgledajte izložbu Jasmine Benete "Uranjanje2/Immersion 2"

Razgledajte izložbu Jasmine Benete “Uranjanje2/Immersion 2”

U atriju Muzeja grada Trogira u petak je otvorena izložba Uranjanje/Immersion 2 Jasmine Benete, slikarice kojoj je more, zbog svojih beskrajnih mijena, vječnog kretanja i nedokučivih prostranstava, nepresušna inspiracija.

Splitskoj umjetnici ovo je peta samostalna izložba, a Trogiranima se predstavila s oko 20-ak platana, kombiniranom tehnikom, akril na platnu s pozlatom. 

Izložbu je otvorila kustosica muzeja Aleksandra Bilić Petričević, dok se za glazbeni ugođaj pobrinuo bend Musica Mediterana.

-Fascinacija morem kao izvorištem praiskonskog života, predstavlja umjetnički interes Jasminina stvaranja. More koje s jedne strane simbolizira život, a s druge strane u svojoj silovitoj snazi može ugroziti i svijet i čovjeka, stvara osjećaj strahopoštovanja i nemoći, jer more ne voli i ne želi da ga se ukroti, kazala je Bilić Petričević otvarajući izložbu, te dodala: 

„Jasminin slikarski senzibilitet dobro osjeća njegovu neukrotivost, gibljivu čvrstinu i odsjaj njegove beskonačne površine na kojoj se odražavaju nebo i toplina sunčeve svjetlosti. Širokim potezima kista slikarica stvara slobodne kompozicije prevladavajućih plavih nijansi – od svijetlih do zagasitih, ponegdje dodaje zelene nijanse, a ponegdje, poput malih otoka, nanosi zlatne listiće kao topli kontrast hladnim bojama. Ljudima poput Jasmine koji su od rođenja u svakodnevnom suživotu s morem, ono je glavni životni orijentir, bilo da su samo njegovi promatrači i uživatelji, bilo da su u iščekivanju i čežnji za najmilijima. More nas uči umijeću življenja otvarajući naše vidike prema beskraju, oslobađajući nas okvira i granica, a ujedno je i izraz nemirenja s ograničenošću prostora.“ 

Izložbu razgledajte do 16. lipnja, od 10:00 do 13:00 te poslijepodne od 17:00 do 20:00 sati.

Foto: Muzej grada Trogira

{gallery}uranjanje{/gallery}

ZADNJE OBJAVE