33 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRRADNICI "TROGIR HOLDINGA" ULJEPŠALI OKOLIŠ SPOMENIKA BRANITELJIMA

RADNICI “TROGIR HOLDINGA” ULJEPŠALI OKOLIŠ SPOMENIKA BRANITELJIMA

U sklopu programa održavanja zelenih površina radnici komunalne tvrtke „Trogir holding“ posadili su oko 130 metara četvornih trave uokolo spomenika hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata “Trogirska kruna” postavljenom 2020. godine u parku Žudika u neposrednoj blizini starog kamenog mosta na ulazu u trogirsku povijesnu jezgru.

Spomenik je djelo akademskih kipara Đanija Martinića i Frane Šituma, a sastoji se od brojnih polegnutih, dijagonalnih i uspravljenih kamenih blokova, koji predstavljaju  snažnu simboličku poruku od pada do uskrsnuća, sadržanog u središnjem bloku s perforiranim križem i tekstom „Lijepe naše“. Dramatičnost i žrtva iskazana je polegnutim elementima koji uspravljajući se simbolički govore da nema smrti nego života. Stoga je možda i uljepšavanje okoliša toga  podsjetnika na sve one koji su svoj život ugradili u samostalnu hrvatsku državu došlo u pravom trenutku uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Trava koja je posijana kada je on postavljen nije uspjela u potpunosti niknuti cijelo ovo vrijeme zbog gaženja, igranja djece, ali veliki obol tome dali su psi i mačke koji u njegovoj blizini vole „trčkarati“. Zemlja oko njega za vrijeme kiša slijevala se na kamene blokove i ostavljala žute tragove koji nisu lijepi za vidjeti. Kako bi se to spriječilo Holding je odlučio zasaditi već gotove travnate role i tu travu će uredno održavati.

Prije / poslije

Prema tom za posjetitelje Trogira atraktivnom dijelu parka kojega mnogi drže krunom naše novije povijesti, ali i arhitekture trebalo bi se bez dvojbe i dostojanstveno ponašati. Dosada nije bila rijetkost vidjeti građane sa svojim kućnim ljubimcima kako se tamo šetaju te ih puštaju bez grižnje savjesti da na travi ispred spomenika ostavljaju tragove nužde i slično. Slike su to koje se nikako ne bi smjele događati i zato se u Holdingu nadaju da ih na novozasađenoj travi neće biti. Naime, apeliraju na savjesno i odgovorno ponašanje.

Uostalom prilikom otvorenja spomenika u svom prigodnom obraćanju gradonačelnik Ante Bilić je istaknuo kako je grad dobio hrabar, vidljiv znak poštovanja i zahvalnosti koji nosi snažnu poruku, onu oko vrijednosti koje nas kao građane trebaju ujedinjavati, a vrijednosti koje predstavlja branitelj mogu biti inspiracija i poziv na odgovornost kojom možemo obogatiti svoju svakodnevicu ne samo osobno već i za svoj grad i društvo.

GORDANA DRAGAN

Foto: NT

ZADNJE OBJAVE