21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAPrvi u Dalmaciji: Grad Trogir usvojio proračun za 2020.

Prvi u Dalmaciji: Grad Trogir usvojio proračun za 2020.

Ponosan sam što smo prvi u Dalmaciji usvojili proračun. To nam daje na dinamici i možemo odmah krenuti s realizacijom brojnih projekata, rekao je gradonačelnik Bilić

Grad Trogir na 22. Sjednici Gradskog vijeća donio je proračun za 2020. i time postao prvi grad u Dalmaciji koji je već usvojio najvažniji gradski dokument. Planirani proračun Trogira za sljedeću godinu iznosi 124 milijuna kuna, a gradonačelnik Ante Bilić ocijenio ga je razvojnim i investicijskim. 

-Današnja sjednica bila je operativna i brza. Ponosan sam što smo kao prvi grad u Dalmaciji koji je usvojio novi gradski proračun. To nam daje na dinamici i možemo odmah krenuti s realizacijom brojnih projekata, a mnogi su već u tijeku. Napokon imamo ugovorena sredstva za sve ono što je planirano u proračunu koji iz godine u godinu raste. Posebno je dobro što proračun raste iz kapitalnih pomoći, prvenstveno iz europskih fondova. Pri tom mislim na vrtić u Planom i izgradnju reciklažnog dvorišta, na projekt sanacije deponija koji će uskoro započeti, uskoro se počinje uređivati novi vrtićki prostor na Balančanama, kreće i uređenje nasipa Brigi gdje će se raditi  lukobran… Investicijski ciklus već je započeo, ali sljedeće godine bit će još više radova i bagera po gradu – istaknuo je gradonačelnik Bilić. 

Jedan od izglasanih odluka je i onaj o povjeravanju ovlaštenja Gradu Trogiru za davanje koncesija na pomorsko dobro na nasipu Brigi.

-Imamo taj vrijedni resurs na ulazu u grad koji nije dovoljno dobro iskorišten i smatram da ćemo puno bolju dinamiku i realizaciju postići ako grad preuzme davanje koncesija. Drago mi je što je prijedlog podržan i što ćemo od Županije uskoro zatražiti ovlasti nad tim prostorom jer mi najbolje znamo potrebe i prioritete našeg grada – rekao je gradonačelnik.

Izglasan je i prijedlog odluke o osnivanju Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima. 

– To je još jedna operativna odluka. Grad u zadnje vrijeme ulaže znatna sredstva u dječja igrališta, a do sada nitko nije bio zadužen za njihovo održavanje i uvidjeli smo da to treba riješiti. Sva dječja igrališta i objekti koje ćemo realizirati u budućnosti bit će povjereni novoj ustanovi koja će imati i kadrove i resurse time se kvalitetno baviti.

Na aktualnom satu vijećnike je zanimala mogućnost iscrtavanja pješačkih prijelaza između rotora Pantan i rotora kod novog mosta.

-Bit će jednostavnije to realizirati na onom dijelu ceste gdje je već izgrađen nogostup, a to ćemo zatražiti od HC-a. Ono što je dobra vijest je da imamo njihovo obećanje da će u svoj plan za 2020. uvrstiti rekonstrukciju preostalog dijela istočnog ulaza u grad. Što se tiče ceste od ribarnice do Segeta, Grad je dobio punomoć ŽUC-a te je u procesu ishođenja lokacijske dozvole. Nakon toga slijedi i građevinska, a sljedeće godine nadam se i početak radova na rekonstrukciji tog dijela – objasnio je gradonačelnik Bilić. 

 

ZADNJE OBJAVE