14.1 C
Trogir
Utorak, 20 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Prošlost pod našim nogama: U tijeku je istraživanje rimskodobnog groblja Dobrić

Prošlost pod našim nogama: U tijeku je istraživanje rimskodobnog groblja Dobrić

U nastavku donosimo najnovije vijesti iz naše povremene i popularne arheološke rubrike Prošlost pod našim nogama. Ovaj put, vijesti su vezane za istraživanje dijela glavnog rimskodobnog gradskog groblja koje se prostiralo na predjelu Travarica – Dobrić, o čemu nam je više informacija dala kustosica Lujana Paraman:

U tijeku je istraživanje dijela glavnog rimskodobnog gradskog groblja koje se prostire ispod prometnica i uz njih, na širem predjelu Travarica – Dobrić. Riječ je o segmentu groblja otkrivenog prilikom infrastrukturnih radova na rekonstrukciji ulice Put Dragulina, odnosno uz istočni dio ceste na križanju s ulicom Put Mulina, uz Policijsku postaju Trogir. 

Nalazi za sada svjedoče o 20-ak grobova male djece sahranjenih većinom u lijesu od keramičkih amfora, čiji oblici nam govore da je riječ o sahranama u razdoblju između 2. i 4. stoljeća. Važan je nalaz dijela zidova grobne arhitekture koji potvrđuju da je i gradsko groblje u Traguriju bilo uređeno i organizirano slično kao istovremena groblja drugih dalmatinskih gradova (poput primjerice Salone ili Jadere) –  uz glavne gradske prometnice pružale su se zidovima ograđeni grobišni prostori, vjerojatno obiteljskog karaktera, s nadgrobnim spomenicima (nadgrobne stele, žrtvenici, mauzoleji). Ispod nivoa groblja 2. – 4. stoljeća očekuju se nalazi i starijih sahrana iz 1. i 2. stoljeća.

Arheološki nadzor na projektu i zaštitno arheološko istraživanje vode kolege arheolozi iz tvrtke Kaukal d.o.o. iz Splita, pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Trogiru.

Ova istraživanja se nadovezuju na zaštitno istraživanje iz 2011. godine, kada je prilikom infrastrukturnih radova u sklopu EKO projekta na dijelu prometnice s južne strane PP Trogir pronađeno 28 grobova pokojnika sahranjenih u rasponu od 2./3. do 5./6. stoljeća. 

Inače, prvi nalazi grobova na širem području Dobrića zabilježeni su još prije 70 godina prilikom izgradnje zadružnog doma (današnja OTP banka), Mosorovog doma (današnji Trogir Holding) i sjevernog dijela kompleksa zgrada srednje škole, a zatim i tijekom 1970-ih i 1980-ih prilikom izgradnje kina Partizan i stambenih zgrada u produžetku, zgrade PP Trogir te srednje škole Blaža Jurjeva Trogiranina, a rimskodobni grobovi otkriveni su i na Travarici prilikom uređenja zgrade ribarnice i radova u skopu EKO projekta 2007. – 2009. godine. 

Nalazi svjedoče da je riječ o glavnom gradskom groblju formiranom oko prometnog čvorišta kod izvora Dobrić (današnje ulice Dr. Franje Tuđmana i Put Muline te dijelovi Kneza Trpimira i Bl. Alojzija Stepinca), gdje su antički Trogirani sahranjivani tijekom razdoblja od 700 godina. 

Na jugozapadnom rubu groblja, uz cestu prema Segetu sagrađena je u 5. ili 6. stoljeću i velika grobljanska crkva (možda ona koju izvori spominju kao sv. Barbaru), koju je ispod današnjeg trga kod ribarnice otkrio još Frane Bulić 1901. godine! Istraživanja ispod prometnice Bl. Alojzija Stepinca sklopu EKO projekta 2008. – 2009. pokazala su da je uz ovu crkvu gradsko groblje postojalo sve do kasnog srednjeg vijeka, odnosno do 16. stoljeća, dok se običaj procesije za Veliki četvrtak (o kojoj možete čitati na POVEZNICI) održao sve do prve polovice 20. stoljeća!

Tekst & Foto: MGT

ZADNJE OBJAVE

Saznajte kako je nastao prigodni žig Petra Berislavića?

Hrvatska pošta, na prijedlog Filatelističkog kluba Zagreb, pušta u uporabu prigodni žig Petra Berislavića samo na dan 20.10.2020. u Poštanskom Uredu 21219...

Vrsine: Za par godina ovo bi mogla biti mala Provansa

Udruga Eco selo Vrsine, čiji je cilj postaviti ovo malo mjesto na kartu ekološki osviještenih sela, osnovana je ovog ljeta. Za sada...

Biciklom od Trogira do Podstrane, od Splita do Dicma

Projektom razvoja sustava javnih bicikala na području Urbane aglomeracije Split planira se dodatno popularizirati korištenje bicikala kao alternativnog oblika javnog prijevoza na...

Na državnom prvenstvu u Zadru ekipe ŽOK Trogir 5. u maloj i mini odbojci

Najmlađi uzrasti hrvatske odbojke okupili su se ovog vikenda na najbrojnijem natjecanju u Zadru na prvenstvima za najmlađe kadetkinje i kadete do...

Pomoć slijepim i slabovidnim osobama na podcastu Maria Markovine

Trogiranin Mario Markovina nedavno je pokrenuo podcast pod nazivom Znanje i Kreativnost koji se bavi problematikom slijepih i slabovidnih