22 C
Trogir
Utorak, 27 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRProslavljena svetkovina sv. Ivana Trogirskog

Proslavljena svetkovina sv. Ivana Trogirskog

U trogirskoj katedrali sv. Lovre, u četvrtak 14. studenoga, proslavljen je sv. Ivan Trogirski, zaštitnik grada Trogira. Procesiju i svečano euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uz koncelebraciju katedralnog župnika don Vinka Sanadera i desetak svećenika.

Slavlje, koje je započelo procesijom oko stare gradske jezgre, pjesmom je obogatio mješoviti katedralni zbor.

U procesiji u kojoj su se vijorili župni barjaci, a u čijem je središtu bio baldekin s poprsjem sv. Ivana Trogirskog, sudjelovali su svećenici, gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Antom Bilićem, predstavnici županije i okolnih gradova, djeca trogirskih vrtića, skauti, limena glazba Trogir, zbor, vatrogasci i policajci te mnogobrojni hodočasnici i štovatelji sv. Ivana Trogirskog.

„Draga braćo i sestre, naš grad Trogir, baštini bogato kulturno i duhovno naslijeđe: mnoštvo događaja, vrijednih umjetnina i tolike osobe koje su trajno zadužile grad Trogir. Među njima, osobito se ističe sveti Ivan Trogirski, čije su značenje i važnost prepoznali ne samo njegovi suvremenici nego i stoljeća tolikih generacija, a s njima i mi danas. Zato nije nikakvo čudo da su Trogirani izabrali svetog Ivana, ne samo za svoga nebeskog zaštitnika, nego i za Dan grada. Čestitam svetkovinu svim Trogiranima; građanima i vjernicima; prije svega župniku, gradonačelniku, sestrama benediktinkama, i svima vama domaćima, a srdačno pozdravljam sve hodočasnike i goste, koji su došli zajedno s vama zahvaliti svetom zaštitniku za njegov primjer ljudskosti i vjere, za uzor sveta života“, rekao je nadbiskup u uvodnom dijelu homilije.

„Ivan se rodio oko 1031. godine, postao je monah benediktinac u Osoru na Cresu, bio je u pratnji papinskog legata na ovim prostorima i tako ga je Providnost dovela u Trogir. Budući da je Trogir u to vrijeme ostao bez biskupa; mladog, učenog i pobožnog benediktinca Ivana, nagovoriše i izabraše za svoga biskupa. Zaredio ga je splitski nadbiskup Lovre koji i sam potječe iz istog benediktinskog samostana u Osoru. Nadbiskup Lovre i biskup Ivan zadužili su nas i našu hrvatsku povijest. Spominju se u ispravama hrvatskih kraljeva Krešimira, Zvonimira, Stjepana, a u političkim nadmetanjima toga vremena, branili su hrvatske interese. I sam grad Trogir, biskup Ivan spasio je od Kolomanova napada. Osnovao je i samostan benediktinki 1064. godine. Zauzimao se za duhovnu i moralnu obnovu Crkve, za pravdu i mir“, istaknuo je mons. Barišić dodavši kako današnja liturgijska čitanja dobro oslikavaju lik biskupa Ivana. „U riječi Božjoj prepoznajemo njega, ali i svoj osobni poziv mira i pomirenja. Mir i pomirenje zahvaća ne samo naše društvene odnose nego i naše svakodnevlje, u obiteljskom i bračnom zajedništvu, dubine duše i srca svakoga od nas. Središnja i zajednička riječ u današnjim čitanjima jest mir – temelj života i izvor nadahnuća i vjerovanja svetog Ivana“, nastavio je nadbiskup.

Osvrćući se na važnost mira u suvremenom svijetu, mons. Barišić je ustvrdio kako je prva riječ koju je Isus izgovorio učenicima, nakon svoje pobjede života nad smrću, šalom – mir vama. „Kristov mir nije primirje i odsutnost rata; nije mir koji se odlučuje za stolom; nije rezultat diktata pobjednika niti dogovor interesnih strana, što u sukobima često nije mala stvar. Njegov mir ne dolazi od količine novca, police osiguranja, karijere, uspjeha, pohvala, pa ni od dobrog zdravlja. Ne ovisi samo o izvanjskim okolnostima, već prije svega o dubini i širini našega srca, o čistoći naše savjesti. Kristov mir uvijek je plod Duha i djelo pravde, poštenja, iskrenosti, odgovornosti i solidarnosti. Svjedok i uzor ostvarenja takvog mira, ploda Duha i djela pravde, bio je i sveti Ivan koji se osobito zauzimao za siromašne i zavađene“, dodao je Nadbiskup pojasnivši „kako je grijeh u svojim raznim oblicima sebičnosti, samodostatnosti, mržnje i nasilja, uzrok našega dubinskog nemira koji narušava i odnosi mir srca, duše i savjesti“.

Kazao je i kako „uzrok pravog mira u našem životu nije nešto – nego Netko“, naglasivši kako „Krist od našega srca želi učiniti dom u kojem će boraviti s nama“. „Kad nam se ta radost dogodi, usklađenost našega života s ljubavlju Božjom, iz takvog srca, kao što sam Isus reče, više ne mogu izvirati: ‘zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje (Mk 7, 21-22)’, već samo šalom – zdravlje, mir, spasenje. U tom duhu sveti Pavao iskustveno reče: ‘I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu (Fil 4, 7)’“, konstatirao je mons. Barišić.

Nadbiskup je sve prisutne vjernike podsjetio i na važnost nedjelje u kršćanskom životu, rekavši: „Nedjelja je osobiti dan mira. Mira i pomirenja. Dan sijanja i zalijevanja mira u vrtu našega doma i društva. Nedjelja nije samo neradni dan, već slavljenički dan mira i pomirenja, susreta i zajedništva, nas međusobno i Uskrsloga Krista s nama. Na početku nedjeljnog euharistijskog slavlja Uskrsli Krist nas po riječima svećenika pozdravlja i daruje nam ono najpotrebnije: ‘Mir vama!’ ili ‘Gospodin s vama!’. Da, Krist je naš mir! Ozračje mira prati nas od početka do kraja. U pokorničkom činu otpušta nam naše grijehe, ono što narušava i ugrožava temelje našega mira. I sami smo toga svjesni, dok ga molimo, da ne gleda na naše grijehe i da nam daruje jedinstvo i mir. Primajući dar Kristova mira, pozvani smo biti mirotvorci, pružiti Kristov mir jedni drugima. I ne samo za vrijeme nedjeljnog slavlja u crkvi, nego i u svakodnevlju našega života u obitelji i na radnom mjestu“.

Zaključujući, poželio je da „nam sv. Ivan pomogne u otkrivanju izvora i bogastva našega mira – Krista Gospodina“.

Misno slavlje pjesmom je uzveličao mješoviti katedralni zbor čiji je solist Marko Bakica izveo je mottet sv. Ivana Trogirskog. 

Na kraju misnog slavlja župnik don Vinko Sanader zahvalio je nadbiskupu na poticajnoj propovijedi kao i braći svećenicima, zboru i svima koji su doprinijeli dostojanstvenoj proslavi. Čestitavši svim Trogiranima Dan grada i blagdan njihova zaštitnika zaželio je da po uzoru na sv. Ivana „trajno gradimo naš kršćanski i nacionalni identitet“.

Župa se za proslavu svetkovine pripremala trodnevnicom koju su predvodili don Ljubo Bodrožić, fra Ivan Režić i don Rajko Marković.

Izvor: Ika.hr 

Foto: Dino Čaljkušić

Fotogalerija na linku: Trogirski portal (Facebook) 

ZADNJE OBJAVE