9 C
Trogir
Petak, 16 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAProslava sv. Tudora, zaštitnika župe Okruk i Dana općine Okrug

Proslava sv. Tudora, zaštitnika župe Okruk i Dana općine Okrug

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Novom groblju te svečanom sjednicom Općinskog vijeća koja je održana u kripti nove crkve, počela je proslava blagdana sv. Tudora, zaštitnika župe Okrug i Dana općine Okrug.

Nakon što je predsjednik općinskog vijeća Ante Miše pozdravio vijećnike, načelnika, goste i uzvanike današnje svečanosti, prikazan je kratki film o aktivnostima Općine u 2019. godini. Nakon toga je načelnik Ivica Radić pozdravio okupljene, ističući posebnu odličnu suradnju sa Splitsko-dalmatinskom županijom na čemu je zahvalio županu Blaženku Bobanu. Nakon toga se okupljenima obratio, te im,u ime predsjednika Hrvatskog Sabora, Gorana Jandrokovića,  čestitao Dan općine,  saborski zastupnik Ante Bačić.

U kratkom pozdravnom govoru, župan Boban je pozdravio okupljene, čestitao im blagdan sv. Tudora i Dan općine, te je istaknuo: -S načelnikom Radićem se možete slagati ili ne slagati, možete polemizirati o pojedinom projektu, ali s njim ne možete ne biti prijatelj. Zašto? Jer izgara u želji za svakoga čovjeka svoje lokalne zajednice. Zato što su njegov nastup i komunikacija, njegovi zahtjevi, pa i kada nisu pravno najbolje formulirani, uvijek usmjereni na dobrobit lokalne zajednice. Zato, dragi prijatelju Ivica, hvala na upućenim riječima i mogu samo kazati da će naša suradnja biti izvrsna, kao i do sada -kazao je župan te se još jednom kratko osvrnuo na prijepore koji su postojali oko vlasništva nad osnovnom školom, što je uspješno okončano: – Kažu da nema ozbiljne općine bez svoje osnovne škole, pa evo sada, konačno Okrug ima svoju OŠ Okruk. Iz ovoga zanimljivog filma o razvojnim projektima općine može se vidjeti – nastavio je župan – kako načelnik stavlja naglasak na dva pravca. Jedan je demografski, briga o potrebama sve većeg broja stanovnika, izgradnja vrtića i tsl., a drugi je ekološki smjer, o kojemu nažalost mnogi naši načelnici ne vode računa. Uzalud će nam biti sva naša nastojanja oko izgradnje centra za gospodarenje otpadom ako paralelno svi čelnici lokalne samouprave ne budu dostatno radili na podizanju svijesti i stvaranju uvjeta za odvajanje otpada. Zato pohvaljujem ovakav pristup ovom problemu – rekao je župan te dodao kako je davno kao gradonačelnik Solina pomogao solinskom Crvenom križu a otkupi zemlju u Okrugu na kojoj je izgrađeno odmaralište za djecu iz obitelji slabijeg imovnog stanja. – Sutra ću u zgradi županije primiti 15-ak srednjoškolaca iz Vukovara i, evo već danas ovdje najavljujem, pozvat ću ih da svake godine bar jedan autobus učenika iz Vukovara provede dio ljetnih praznika u ovom odmaralištu.

Uz župana Bobana, na svečanoj sjednici su bili gradonačelnica Grada Sinja, Kristina Križanac, gradonačelnik Grada Trogira, Ante Bilić i načelnici općina Lećevica, Klis i Primorski Dolac. Nakon pozdravnih govora, načelnik Radić je dodijelio  nagrade i priznanja Općine Okrug zaslužnim udrugama i pojedincima. Ovogodišnji dobitnici nagrada su: DDK Trogir Gradskog društva Crvenog križa Trogir, don Ivan Babić, posmrtno, te Iva i Marin Radić.

Svečanu sjednicu svojim nastupima su uljepšali Vlatko Belas i ženska klapa Mindula.

Podsjetimo, Župa sv. Karla Boromejskog – Okruk proslavlja svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Tudora u subotu 9. studenoga. Svečano euharistijsko slavlje s procesijom u 10 sati predvodi don Ivan Jurin.

Izvor: Splitsko-dalmatinska županija 

Foto: Dino Čaljkušić 

Fotogalerija na linku: Trogirski portal (facebook) 

ZADNJE OBJAVE