19 C
Trogir
Subota, 24 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRProslava Gospe od Karmela bez pučke fešte

Proslava Gospe od Karmela bez pučke fešte

Katolički blagdan Gospa Karmelska ili Gospa od (brda) Karmela slavi se 16. srpnja u spomen na zaštitu Majke Božje koju je pružila nositeljima karmelskoga škapulara

Svake godine se u Trogiru održava velika fešta, no ove je proslava skromnija zbog situacije s koronavirusom. Prema narodnoj predaji na taj dan često su se događale nesreće na moru pa se uvriježio običaj izbjegavanja odlaska na kupanje. Članovi Udruge Gospe od Karmela ukrašavaju crkvu (koja se nalazi u zapadnom dijelu Grada, u Pasikama) lovorovim vijencima, a na njeno pročelje stavlja se crno grožđe.

Udruga, koja djeluje dugi niz godina, tradicionalno sudjeluje u pripremi blagdanske svečanosti. U više detalja uputio nas je njen predsjednik Kuzma Buble.

– Ususret blagdanu tradicionalno se svakog dana na zvoniku crkve Gospe od Karmela oglase zvona od 18 do 18:30 sati i tu bih istaknuo ulogu naših članova Frane Maravića, Nikole Gruića i David Sartorija. Koronakriza je promijenila mnoge naše običaje pa je i naša ovogodišnja proslava drukčija. Gospin kip smo već prebacili na početku devetnice u katedralu. Po novom rasporedu procesija, koja će se održati nakon mise u 20 sati, ide od katedrale do crkve Gospe od Karmela. Silom prilika neće se održati pučka fešta, no crkva se po uhodanoj tradiciji ukrašava lovorovim vijencima. Žao nam je što nema fešte, ali neka smo živi i zdravi pa će valjda biti bolje dogodine, kazao je Buble.

– Uigran smo tim, na organiziranju proslave zajedno radimo skoro 30 godina. U ranim jutarnjim satima uputili smo se u berbu lovora od kojeg izrađujemo vijence, ide nam lagano jer sve je lakše “kad uvatiš ruku”. Crkvu ukrašavamo i grožđem. Pasikari po običaju nose grožđe Gospi na blagoslov kako bi im bila plodna godina. Za ovogodišnju proslavu grožđe je donirao Zdravko Čorić, kazao je član udruge Pere Ivković.

Piše: AL

Foto: Udruga Gospe od Karmela

ZADNJE OBJAVE