19 C
Trogir
Subota, 24 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAProračun prošao, HDZ tražio ostavke

Proračun prošao, HDZ tražio ostavke

Na sjednici Gradskog vijeća Trogira održanoj u petak 9.studenog Marko Hrsto (HDZ) u ime oporbenog kluba vijećnika HDZ-HSP zatražio je ostavke gradonačelnika Ante Bilića (SDP) i predsjednika Vijeća Ante Piteše (nezavisni). 

Nakon  aktualnog sata u kojemu je Ivica Baturina  (HDZ)  ustvrdio kako je prošlo 65 dana otkako su tražili sazivanje tematske sjednice o stanju u komunalnoj tvrtki „Trogir Holding“ i kako je Piteša porekao svoje obećanje da će to biti prije dvadesetak dana čime, rekao  je, podržava netransparentno poslovanje te tvrtke, te kako je dosta „igre  mačke i miševa“ u kojoj navodno svi hoće da istina izađe na vidjelo a nikako da dođe do toga predsjednik kluba vijećnika HDZ-a Marko Hrsto je tražio stanku.

Izašavši potom za govornicu pročitao je obrazloženje zbog čega bi Bilić i Piteša trebali odstupiti sa svojih funkcija.

-Zbog nedoličnog ponašanja gradonačelnika na prošloj sjednici kada je nasrnuo na vijećnika HSP-a Damira Zaradića koji je ustrajao  na tome da dobije točne informacije tko ima Ugovore o zakupu štandova na tržnici, a nije dobio odgovor ni od gradonačelnika niti njegovih službi, te kontinuiranog prikrivanja brojnih podataka i informacija od oporbenih vijećnika tražimo ostavku gradonačelnika kazao je  Hrsto.

– Što se pak predsjednika Vijeća tiče on bi trebao poštivati poslovnik o radu Vijeća što u slučaju Bilić – Zaradić nije bilo jer na nedolično ponašanje gradonačelnika i njegov poziv na fizički obračun sa Zaradićem  nije mu izrekao stegovnu mjeru što je po poslovniku  bio dužan. Čak nije ni opomenu izrekao gradonačelniku. Zato držimo da bi morao podnijeti ostavku na tu dužnost pojasnio je između ostalog Hrsto.

Dakako, Piteša mu nije ostao dužan, pa je odgovorio: “Hvala lijepa kad mi bude trebalo pisati bajke za djecu onda ću vam se obratiti. Da ćete mi vi davati lekcije, previše je. Riječ je o osobnom aktu, a cijelo vrijeme se vrtite oko tržnice svjesni da su Ugovori potpisani za vrijeme vaše vlasti, rezolutno će Piteša koji Hrsti nije dozvolio repliku kazavši kako neće da „pljuje“ po njemu bez razloga s obzirom da i sam želi da holding bude „zdravo“ i perspektivno  poduzeće.“

Damir Zaradić inzistirao je da se zapisnik s prošle sjednice mora dopuniti jer u njemu nije navedeno što je gradonačelnik njemu kazao  te kako mu se on trebao ispričati  jer ga je pozvao na obračun. Ponukan time gradonačelnik je izašao za govornicu i rekao kako se ispričava vijećnicima  i građanima na svome ponašanju na prošloj sjednici koje smatra nije bilo primjereno.

-Nije bilo ni mjesto ni vrijeme za to, ali  svi  smo mi od krvi i mesa,  zaključio je.

Na kraju je odlučeno kako će  se zapisnik s prošle sjednice usvojiti  na idućoj do kada će u njega  biti unijeto i ono što je gradonačelnik kazao Zaradiću  u njihovoj incidentnoj situaciji.

Vijeće prihvatilo proračun

Vijeće je s 9 glasova vladajuće koalicije SDP-HNS-HSU  prihvatilo prijedlog proračuna za iduću godinu dok je jedan vijećnik oporbe bio suzdržan, a četvero protiv.

Proračun je planiran u iznosu od 109.327 ,434 kuna. Najviše novca planira se „ubrati“ od poreza i prireza te gradskih poreza, prihoda od imovine i drugih naknada, dok će najviše sredstava utrošiti upravni odjel za komunalno gospodarstvo i investicije, čak 58.750.000 kuna.

– Grad se planom proračuna namjerava  dugoročno zadužiti za iznos od 11.150.000 kuna i to za investicije: rekonstrukciju ulice Put Dragulina, uređenje trga pokraj ribarnice, modernizaciju javne rasvjete, te kupnju poslovnog prostora za dječji vrtić. Za program participativnog buđetiranja Mjesnih odbora planirano je 1.120.000 kuna istaknula je pročelnica odjela za financije Perislava Paraman.

Gradonačelnik Bilić drži da je proračun za iduću godinu realan, razvojan te da će bageri na terenu imati i previše posla.

Nagrade Grada

Vijećnici su jednoglasno prihvatili prijedlog za ovogodišnja javna priznanja u povodu proslave Dana grada i blagdana sv.Ivana njegova zaštitnika. Nagradu za životno djelo dobio je posthumno mr.sc. Jerolim Ostojić. Osobne nagrade pripale su Kaji Poljičaninu i Anti Šoli, a skupna nagrada muškom rukometnom klubu „Trogir“. Plaketu grada dobio je Muzej grada Trogira.

 

ZADNJE OBJAVE