12 C
Trogir
Srijeda, 7 prosinca, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRPROPUSTILI STE, POSLUŠAJTE! Prvi čovjek Trogira o aktualnim temama

PROPUSTILI STE, POSLUŠAJTE! Prvi čovjek Trogira o aktualnim temama


Gost emisije „Dobar dan“ Gradskog radija Trogir u srijedu, 09. lipnja bio je trogirski gradonačelnik Ante Bilić. Gradske aktualnosti bile su središnja tema razgovora.

Trogir je nakon dugo vremena dobio spomenik hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata „Trogirska kruna“. Predsjednik HVIDR-e Trogir Ivica Baturina je ukazao kako je i gradonačelnik tome uvelike doprinio.

-Zadovoljstvo mi je što smo postavili spomenik čiju je inicijativu pokrenuo Ivica Baturina prije dvije godine. Trogir je oduvijek iskazivao počast svojim velikanima poput zaštitnika grada sv. Ivana Trogirskog i Petra Berislavića. Sve smo prepustili struci od odabira lokacije do najboljeg natječajnog rada između pristiglih deset. Uvijek će biti nekih kritika, ali mislim kako je odabrana dobra lokacija, a spomenik je dostojanstven. Osim što odaje počast braniteljima, nama služi kao podsjetnik na ono što je bilo kao i temelj za nastavak borbe za pošteniju i bolju Hrvatsku.

Što se tiče gradskih aktualnosti gradonačelnik je izdvojio kako se u ponedjeljak, 15. lipnja otvara vrtić “More” na području Balančana, površine 140 četvornih metara, kojeg je financirao Grad Trogir.

-Uspjeli smo u relativno rekordnom roku, u manje od dvanaest mjeseci, kupiti prostor i opremiti ga. Osim toga dovršava se vrtić u Planom, doduše pandemija je poremetila izvođača u opskrbi materijalom pa se kasni s radovima. Ipak sam uvjeren kako ćemo do početka vrtićke godine upisati svu djecu te time biti jedan od rijetkih gradova u kojima nema neupisane djece. Investicija je poprilično velika, cca. 6 milijuna kuna od čega se 85 posto sufinancira iz EU fondova koje smo po mom mišljenju dosad dobro iskoristili. Kad smo došli na vlast 2017., udio kapitalnih donacija se mjerio na oko 300 tisuća kuna, a sada očekujemo kako će jedna četvrtina našeg proračuna biti iz nekih drugih izvora u iznosu od 17 milijuna kuna. Do sad su sufinancirani deponij, reciklažno dvorište, vrtić u Planome, Trogirska kamena enciklopedija i lukobran koji smo nedavno obišli.

Dovršena je prva faza sanacije trogirskog odlagališta otpada “Vučje brdo”. Radovi su započeli u prosincu 2019., a dovršeni su u svibnju 2020., prije ugovorenog roka.

-Trogir Holding je dobio dozvolu za gospodarenje otpadom i osiguran je prostor koji bi trebao biti dostatan narednih 4 do 5 godina do otvaranja regionalnog centra u Lečevici koji bi, prema zadnjoj procjeni, trebao biti otvoren 2023. Prijetila nam je opasnost Napuljskog scenarija jer su kapaciteti bili pri kraju. Sada možemo biti mirni što se tiče tog kotačića koji je možda i najbitniji u sustavu gospodarenja otpadom.

U Trogiru su u tijeku još neki projekti.

-Dovršavamo Ulicu Put Dragulina koja je u određenom kašnjenju, a izvođač je u penalnom periodu. Nažalost to je problematika većine gradilišta u Hrvatskoj. Zbog procesa javne nabave mora se odabrati najjeftinija ponuda te se onda s izvođačem treba boriti, no očekujemo kako će u narednih 10-ak dana radovi biti gotovi.

-Dovršena je javna nabava za pristupnu cestu do novog pastoralnog centra na nasipu Brigi. Kada smo došli na vlast, radovi na crkvi znatno su uznapredovali, međutim tada o cesti, koja je preduvjet da crkva dobije uporabnu dozvolu, nitko nije razmišljao. Nije bila ni u proračunu, a prošla vlast nam o njoj nije ostavila nikakvu dokumentaciju. Odradili smo projekt, lokacijsku dozvolu i parcelacijski elaborat, dobili građevinsku dozvolu te riješili sa županijom pravo koncesije. Prilikom nedavnog posjeta župana Blaženka Bobana načelno smo dogovorili financiranje pristupne ceste pola-pola, a ponuda koja je još uvijek aktualna iznosi oko milijun kuna. Dogovor je pričekati mjesec ili dva radi procjene kolike će biti stvarne financijske posljedice pandemije. Nažalost bili smo svjedoci kako je Grad Trogir do prije pola godine plaćao radove koji su se izveli još prije deset godina.

-Kreće izgradnja kanalizacijske mreže, jednim dijelom kroz sustav Eko Kaštelanskog zaljeva, a drugim kroz Vodovod i kanalizaciju putem EU projekta Aglomeracije Kaštela. Trenutno je u tijeku natječaj 40-ak kilometara kanalizacije na području Trogira. Bageri bi na terenu u većem broju trebali biti od jeseni.

-Pregovaramo sa Hrvatskim cestama o rekonstrukciji starog čiovskog mosta vrijednoj 19 milijuna kuna. Ovih dana trebao bi biti raspisan natječaj za izvođača radova. Od velikih projekata, tu je naravno rekonstrukcija kina u multifunkcionalnu dvoranu vrijedna oko 15 milijuna kuna te realizacija nove sportske dvorane, zaključio je gostujući u emisiji Gradskog radija Trogir gradonačelnik Ante Bilić.

Poslušajte emisiju u cijelosti …

Piše: AL, AR

ZADNJE OBJAVE