20 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRProjekt "Trogirska kamena enciklopedija“: započela arheološka istraživanja u kuli Kamerlengo

Projekt “Trogirska kamena enciklopedija“: započela arheološka istraživanja u kuli Kamerlengo

U okviru projekta “Trogirska kamena enciklopedija – zidinegrada, čuvari baštine i zalog budućnosti”, u tvrđavi Kamerlengo započela su arheološka istraživanja koja će omogućiti valorizaciju i što bolju prezentaciju ove gotovo 600-godišnjakinje.

Nositelj projekta je Grad Trogir, dok su partneri Muzej grada Trogira i Turistička zajednica grada Trogira.

Podsjetimo, za projekt pod nazivom „TROGIRSKA KAMENA ENCIKLOPEDIJA – Zidine grada, čuvari baštine i zalog budućnosti” Grad Trogir je prošle godine u ožujku potpisao ugovor o dodjeli bespovrtanih sredstava, u nazočnosti predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, i resornih ministara.

Projekt je apliciran u veljači 2016. godine, pod nazivom „TROGIRSKA KAMENA ENCIKLOPEDIJA – Zidine grada, čuvari baštine i zalog budućnosti”, ukupne vrijednosti 5,8 milijuna kuna, od čega je 80% bespovratnih europskih sredstava.

Isti se odnosi na izradu vrlo složene i obuhvatne projektne dokumentacije za obnovu vrijednih kulturno-povijesnih i pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara u staroj gradskoj jezgri grada Trogira – Kaštela Kamerlengo, Kule Sv. Marka, male lože na rivi, sjevernih i južnih gradskih vrata, spomenika Maršala Marmonta, ali i cjelokupnog prostora Batarije.

Partneri na ovom projektu su Muzej grada Trogira i TZ grada Trogira, a projektna dokumentacija obuhvaća oko 40-ak projekata, studija i elaborata podijeljenih u nekoliko komponenti, od provedbe istražnih radnji, konzervatorske studije, konstruktivne sanacije, izrade projekata namjene, uređenja i opremanja, rezidencijalne rasvjete, plana upravljanja i slično.  

Foto: Muzej grada Trogira 

 

ZADNJE OBJAVE