9 C
Trogir
Utorak, 29 studenoga, 2022
NaslovnicaVIJESTIŽUPANIJAProf. dr. sc. Ivu Babiću zahvalnica za rast i razvoj Sveučilišta u...

Prof. dr. sc. Ivu Babiću zahvalnica za rast i razvoj Sveučilišta u Splitu

Prof. dr. sc. Ivo Babić  dobio je još jedno priznanje za svoj dugogodišnji rad. Naime, prigodom obilježavanja Dana Sveučilišta u Splitu  i 45. obljetnice njegova osnutka  dodijeljena mu je zahvalnica za sve dobro učinjeno za rast i razvoj Sveučilišta u Splitu. 

Podsjetimo, prof.dr. Ivo Babić je obnašao dužnost rektora splitskog sveučilišta od 1. travnja 1998. godine do 31- ožujka 2002. godine. 

Tijekom rektorskog mandate branio je ideju autonomnije Sveučilišta, posebno u odnosu na Veleučilište  zbog čega je vodio i sudski spor. U javnim istupima zalagao se za puninu Hrvatske, protiv centralizacije i ideja da je Hrvatskoj dovoljno jedno sveučilište. Uz pomoć suradnika i poslanika u Saboru pridonio je znatnom povećanju sredstava za Sveučilište u Splitu. U svim inicijativama imao je  podršku ministra prof. dr. Hrvoja Kraljevića.

Branio je površinu kampusa od pokušaja promjene namjene prostora i  interpolacije drugih sadržaja (robna kuća, pastoralni centar s crkvom). Za područje kampusa dao je izraditi urbanistički plan. Inicirao je izgradnju Sveučilišne biblioteke te je raspisao natječaj koji je rezultirao projektom.

U organizacijskom smislu zagovarao je departmansku organizaciju studija. Zdušno je podupirao osnivanje Studija mora i pomorstva te posebno Studij mediteranske poljoprivrede.  Aktivno je se angažirao da se  osnuje Studij  arhitekture. Za njegovog mandata u sastav Sveučilišta ušao je Teološki fakultet. Podržao je osamostaljenje Sveučilišta u Zadru i Dubrovniku. Osamostaljenjem Zadra stvorena je mogućnost da se u Splitu konačno osnuje Filozofski fakultet..

 Obnovio je inicijativu da se u Splitu osnuje Institut za molekularnu biologiju  za što je animirao najširu javnost. Zbog veće kohezije Sveučilišta i zbog prezentiranja javnosti podataka pokrenuo je publiciranje Glasnika Sveučilište u Splitu.

Foto: privatni album 

{gallery}drivobabic{/gallery}

ZADNJE OBJAVE