21.2 C
Trogir
Petak, 22 listopada, 2021
NaslovnicaDOGAĐAJIPrigodnom akcijom Zajednica žena „Katarina Zrinski“ Trogir obilježava Dan narcisa

Prigodnom akcijom Zajednica žena „Katarina Zrinski“ Trogir obilježava Dan narcisa

Zajednica žena „Katarina Zrinski“ Trogir će ove subote, 25. ožujka 2017. g., prigodnom akcijom obilježiti Dan narcisa.

Akcija će se održati na sjevernim Gradskim vratima gdje će dijeliti edukacijske brošure i prodavati narcise. Trogirske Katarine ovu akciju organiziraju u suradnji sa Klubom žena liječenih na dojci Kaštela te će sav prikupljeni novčani iznos donirati za kupnju aparata za interoperativno zračenje (jednokratno zračenje).

Cilj akcije je podići svijest žena o zdravlju dojki te educirati žene o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke.

Dan narcisa je posvećen ženama oboljelim od raka dojke od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 2500 žena, a umre ih oko 1000. 

Izborom zdravog načina života svaka žena može smanjiti rizik nastanka raka dojke, a to su zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine, smanjenje stresa, izbjegavanje pušenja i pijenje i sl.

Broj oboljelih žena raste s dobi i u Hrvatskoj je vodeći uzrok smrti zbog raka. Očekuje se daljnji trend porasta broja oboljelih u Hrvatskoj. Od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, ali sve češće i žene mlađe dobi. Zemlje koje su rano počele s organiziranim programom ranog otkrivanja (palpacija i mamografija) već imaju prisutan pad smrtnosti. U Hrvatskoj je 2006. godine počela provedba Nacionalnog programa prevencije raka dojke u kojem su sve žene u dobi od 50. do 69. godine bile pozvane na preventivni mamografski pregled.

ZADNJE OBJAVE