9 C
Trogir
Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRPridružite se završnici Dana europske baštine 14. listopada

Pridružite se završnici Dana europske baštine 14. listopada

Završnica manifestacije Dani europske baštine koja se u Trogiru posljednjih nekoliko godina odvija u organizaciji Konzervatorskog odjela u Trogiru, održat će se 14. listopada 2021. godine u Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar. Nakon prezentacije rezultata radionice ostvarene u suradnji Konzervatorskog odjela, Osnovne škole Petra Berislavića, Samostana sv. Dominika i Muzeja grada Trogira u 18:00 sati, u 19:00 sati slijede prezentacija o dugotrajnom i osjetljivom procesu restauracije koju će održati Ana Pleština, mag. konz.-rest. te predavanje Ranoromanički friz ugrađen kao spolij u gotički atrij katedrale sv. Lovre koje će održati dr. sc. Radoslav Bužančić.

RADIONICA ZAŠTITE I OČUVANJA KIPARSKE BAŠTINE TROGIRA

Posljednjeg rujanskog ponedjeljka započelo je obilježavanja Dana europske baštine na temu zaštite i očuvanja kiparske baštine Trogira. Tridesetak učenika OŠ “Petar Berislavić” obišlo je s konzervatoricama Jelenom Grabovac i Jasnom Popović katedralu sv. Lovre, koja predstavlja svojevrsni kompendij izvrsnih kiparskih ostvarenja raznih perioda i stilova. Zadržali su se pred Radovanovim portalom i u kapeli sv. Ivana Trogirskog, gdje su upoznati i s osnovnim ikonografskim pojmovima te potaknuti na samostalnu analizu i vrednovanje. Predstavljene su im korske klupe Ivana Budislavića, bjelokosni triptih radionice Embriachi i drugi dragulji katedralne riznice. Program radionice nastavio se dječjom restauratorskom radionicom u klaustru dominikanskog samostana. Učenici su zahvaljujući prezentaciji restauratorica Jelene Tomasović Grbić i Ele Mrduljaš Kutlača dobili uvid u raspon i složenost tehnika restauracije kamena, a imali su priliku i samostalno izraditi gipsane odljeve odabranih motiva… Rezultati radionica bit će predstavljeni 14. listopada 2021. u 18:00 sati u Galeriji Cate Dujšin Ribar.

PREDAVANJE O POVIJESTI I RESTAURACIJI RANOROMANIČKOG FRIZA NA ATRIJU TROGIRSKE KATEDRALE

Višegodišnja sustavna obnova katedrale sv . Lovre u Trogiru nastavljena je u 2021 . godini restauratorskim i konzervatorskim radovima na njezinu vanjskom plaštu. U ukupnom opsegu ovih obimnih radova iznimno je osjetljiva bila restauracija kamene plastike zapadnog pročelja, među kojom je najvrjedniji friz s nizom florealnih i figuralnih prikaza, umetnut ispod balustrade atrija. Izlaganje o dugotrajnom i osjetljivom procesu restauracije ovog friza održat će Ana Pleština, mag. konz.-rest. koja je taj posao vodila i dovršila ovog lipnja. Govorit će o metodama i tehnikama koje su omogućile da restauracija u potpunosti prezentira visoku razinu izvedbe izvornih majstora kipara.
Predavanjem pod nazivom Ranoromanički friz ugrađen kao spolij u gotički atrij katedrale sv. Lovredr. sc. Radoslav Bužančić rasvijetlit će podrijetlo ovog friza s prizorima grijeha. Friz s ranijeg oratorija sv. Ivana ugrađen je u podnožju renesansne ograde gotičkog atrija koji je završen terasom u vrijeme biskupa Kristofora Nigera. Na frizu su prikazana fantastična bića iz ranosrednjovjekovnih bestijarija, a posebno je značajan lik bludnice čije su noge raščetvorila dva levijatana. Taj je prizor poslužio kao izravni predložak majstoru Radovanu na okulusu predvorja katedrale s prikazom alegorijskih antiteza Bludnosti i Čistoće…
Početak ovih zanimljivih predavanja i prezentacija je u 19:00 sati.

ZADNJE OBJAVE