19 C
Trogir
Subota, 24 rujna, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRPreminuo je fra Stjepan Pupić Bakrač, nekadašnji predstojnik samostana na Dridu

Preminuo je fra Stjepan Pupić Bakrač, nekadašnji predstojnik samostana na Dridu

Fra Stjepan Pupić Bakrač koji je u samostanu na Dridu vršio službu predstojnika i župnika od 1994. do 2006. godine preminuo je 28. veljače u Splitu, u 80. godini života, 60. godini redovništva i 54. godini svećeništva.

Bio je član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, a svojim djelovanjem u Trogiru zadužio je naš grad. Naime, kao uspješni i uporni građevinar i zidar, ponajviše vlastitim rukama i zidarskom vještinama, u župi sv. Jakova na Čiovu potpuno je obnovio 8 zapuštenih crkvi većih i manjih od značajne povijesne i kulturne baštine. Obnovio je sv. Andriju, sv. Nikolu, sv. Petra, sv. Jakova, sv. Josipa, crkvu i samostan sv. Ante na Dridu, Gospu kraj mora i sv. Jeru u Arbaniji. Jedna zgoda veli da je tokom obnove crkve pao sa skele slomio ruku i par rebara, podvezao rane i nastavio s radom.

Fra Stjepan je rođen  u Otoku kod Sinja 25.ožujka,1938. godine od oca Andrije i majke Luce r. Bilobrk. Nakon klasične gimnazije i mature, završava studij filozofije. Završava višu glazbenu i pedagošku školu. Diplomirao je njemački jezik i Hrvatsku povijest. Nakon raznih službi, premješten u Trogir 1994. godine. U samostanu na Dridu vršio je službu predstojnika i župnika, premješten 2006. godine u samostan sv. Ante na Poljudu, gdje ostaje do svoje smrti. Imao je izražene intelektualne sposobnosti kao profesor, pastoralni djelatnik i voditelj crkvenih zborova.

Ispraćaj dragog pokojnika  bio je u subotu 03. ožujka u 12 sati na gradskom groblju Lovrinac u Splitu,  a misa zadušnica  istog dana  u 14  sati u crkvi na Poljudu. Fra Stjepanu Pupiću Bakraču zahvaljujemo za sve dobro koje je učinio za naš Trogir. Svjetlost vječna svjetlila mu ! 

Tekst: Marko Bakica

 

 

ZADNJE OBJAVE