14 C
Trogir
Četvrtak, 8 veljače, 2024
NaslovnicaVIJESTITROGIRPredstavljanje Zbornika radova znanstvenog skupa “Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i...

Predstavljanje Zbornika radova znanstvenog skupa “Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i prvoga franjevačkog samostana u Trogiru”

U subotu, 6. svibnja 2023. u 11:00 sati u pastoralnom centru sv. Ivana Pavla II u Trogiru održat će se predstavljanje Zbornika radova znanstvenog skupa “Osam stoljeća štovanja Gospe od Anđela i prvoga franjevačkog samostana u Trogiru”. Knjigu u izdanju Župe Gospe od Anđela, Muzeja grada Trogira i Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu predstavit će recenzenti Ana Šverko i Marko Trogrlić, glavni urednici Lujana Paraman i Ivan Bodrožić te franjevački provincijalni ministri fra Miljenko Hontić i fra Ivo Martinović.

Veselimo se vašem dolasku!

Međunarodni znanstveni skup održan u Trogiru 18. i 19. listopada 2018. godine, okupio je 27 znanstvenika koji su predstavili nova saznanja o povijesti te arheološkoj i umjetničkoj baštini područja župe Gospe od Anđela s ciljem obilježavanja 800 godina prvog franjevačkog samostana i crkve Gospe od Anđela u Trogiru i u spomen na dolazak svetog Franje u Trogir i gradnju prvog franjevačkog samostana u Hrvatskoj. Zbornik skupa donosi zanimljive priloge petnaestorice autora unutar četrnaest članaka: Ivor Karavanić – Lujana ParamanPaleolitički lovci skupljači na prostoru Trogira i KaštelaAndreja Markovac – Lujana ParamanZaštitno arheološko istraživanje na predjelu Brigi u trogirskom Malom poljuStanko PiplovićGrađevinski sklop franjevačkog samostana na Travarici u Trogiru kroz prošlost, Žana Matulić Bilač: Novi prilog slikarstvu 16. stoljeća u Dalmaciji: „Gospa od Anđela” iz TrogiraKrešimir KužićTrogir u putopisima europskih putnika od 15. do 17. stoljećaŽeljko TolićDolazak franjevaca u južnu HrvatskuIvan ArmandaKolumban iz Raba – prvi trogirski biskup iz Franjevačkoga redaLjudevit Anton MaračićFranjevci konventualci u Trogiru – tragom provincijskoga arhivskoga gradiva od 1559. do 1792.Fani Celio CegaPosjedi franjevačkih samostana na području Trogira u starom austrijskom katastru, Mladen ParlovBlažena Djevica Marija u životu i spisima sv. Franje AsiškogaZlatko Vlahek: Solemnitas celeberrima processionis ad Indulgentiam S. Mariae de Angelis. Najslavnija svetkovina procesije za (dobiti) oprost sv. Marije od AnđelaPetar LubinaŠtovanje Gospe od Anđela u južnoj HrvatskojIvan Bodrožić: Ivan Pavao II. i čašćenje Gospe od AnđelaJure Strujić45. obljetnica Župe Gospe od Anđela u Trogiru.

Zbornik je izdan uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Splitsko-dalmatinske županije i Zračne luke Split.

Vidimo se u subotu, 6. svibnja u 11:00 sati u pastoralnom centru sv. Ivana Pavla II!

Tekst & Foto: MGT

ZADNJE OBJAVE