27 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIRPredstavljanje putopisa “Karavana”

Predstavljanje putopisa “Karavana”

„Znaš, u pustinji je sve počelo, svi su proroci u njoj doživjeli otkrivenje, sve su religije započele u pijesku… i sad mi imamo priliku proći jednu od najmanje istraženih pustinja na svijetu. Tko zna kakva se čuda kriju u tom pijesku. Pleme od 100 ljudi sa svih strana svijeta kreće u prelazak tog praznog prostora…“

Putopisac Goran Blažević će, u četvrtak, 10. studenoga u Gradskoj knjižnici Trogir s početkom u 18 sati, govoriti o svom 650 kilometara dugom pješčanom putu kroz drugu najveću svjetsku pustinju Rub al Khali i tom prilikom predstaviti svoju drugu putopisnu knjigu “Karavana”.

Nesvakidašnje iskustvo prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji, započelo je 2019. godine kada je dobio priliku biti jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u Saudijsku Arabiju, državu desetljećima zatvorenu za strance, i tako postao dio velike ekspedicije kroz pustinju koju je organizirala saudijska kraljevska obitelj i koja je nosila ime „Rakayib“ (na arapskom, „karavana deva“).

Cilj ekspedicije bio je stvoriti najveću karavanu deva koja je ikada prošla tom pustinjom. Početak je bio na jugu, na samoj granici s Jemenom, a cilj selo Jabrin koje označava sjeverna vrata pustinje Rub al Khali. Bila je to povijesna, najbrojnija ekspedicija, najveća po broju ljudi, u kojoj je sudjelovao čak 81 čovjek, od toga šest žena. Put je trajao 25 dana, a propješačilo se 600 do 700 kilometara. Ipak, najveći izazov ovom strastvenom putoholičaru bio je svladati – strah od deva.

Drugi problem bila je teška i negostoljubiva pustinjska klima koja čovjeka tjera na razmišljanje i preispitivanje samog sebe. Na dugotrajnom putu osjetio je glad i žeđ, doživio pustinjske oluje.

Izvor: GKT

ZADNJE OBJAVE