13 C
Trogir
NaslovnicaKULTURAPredstavljanje knjige dr.Fedora Sentinelle: Trogir iz mog pera - II. dio

Predstavljanje knjige dr.Fedora Sentinelle: Trogir iz mog pera – II. dio

 

U petak, 17. veljače 2017. godine u 19:00 sati u Galeriji Cate Dujšin Ribar održat će se predstavljanje drugog dijela knjige “Trogir iz mog pera” dr. Fedora Sentinelle.

Knjigu će predstaviti dr. sc. Danka Radić, autorica uvodne riječi “Kultura dugih pamćenja dr. Feđe Sentinelle”

u kojoj, među ostalim, kaže: “… Najnovija, treća knjiga dr. Fedora Sentinelle, zapravo je nastavak druge knjige, njezin drugi dio, zbog toga što dr. Sentinella “gaji kulturu dugih pamćenja”, bilježi svoja sjećanja jer sjećanja ostaju samo ako su napisana. A ako se nećega ne sjećate, to kao da se nije ni dogodilo.

U ovoj najnovijoj knjizi uglavnom donosi vrijedne podatke kojih se sjeća o običajima i događajima koji su se zbili u Drugom svjetskom ratu i nakon njega. Detaljno opisuje kuću u kojoj je stanovao, skloništa u gradu i okolici u koja je zalazio, na čemu su spavali i što je jeo; prisjeća se svojega prvog bicikla, psa Mora… Budući da su to sjećanja dječaka, odnosno mladića od osam do dvadeset godina, zanimljivi su opisi njegova školovanja, dječaka u Trogiru, potom mladića koji nastavlja studije u Splitu i Zagrebu te sjećanja o prvim ljubavima… Posebno su zanimljivi njegovi opisi svakodnevnice Trogira u tom vremenu. Autor objašnjava razliku između vojnih talijanskih i njemačkih redova, tankoćutno zapaža detalje, vrste oružja koje su upotrebljavali, čiji su ostaci Feđi i njegovim vršnjacima služili za igru. Stoga se, čitajući Feđinu romansiranu kroniku događaja za Drugoga svjetskog rata u Trogiru, unatoč bombardiranju i stradanju pučanstva, nisam mogla oteti asocijacijama na film Roberta Benignija “Život je lijep”…

Knjiga sadržava i fotografije koje nam uz opis daju djelomičnu sliku onoga što čitamo. Ova najnovija knjiga dr. Fedora Sentinelle, njegova sjećanja na Drugi svjetski rat i poraće u Trogiru, dragocijeno je svjedočanstvo na ratne godine koje je proživoio jedan mladac upravo zbog toga što se malo pisalo o Drugome svjetskom ratu u Trogiru na takav način. Mislim da su sjećanja dr. Fedora na ovaj rat pokazala da su ljudi i uza silna razaranja, granate, smrt sačuvali snažan duh, humor, pa čak i optimizam. Ovo djelo može poslužiti za istraživanje ne samo Drugog svjetskog rata i neposrednog poraća nego i kulture tog doba u Trogiru.”

 

 

 

 

ZADNJE OBJAVE