22 C
Trogir
Subota, 13 kolovoza, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRTrogirski fotograf Joško Herceg dokumentirao požar u Okrugu

Trogirski fotograf Joško Herceg dokumentirao požar u Okrugu

Mještani Okruga tvrde da su požari podmetnuti: Svaki put kada se raspuše i kad je najavljen jak vjetar u noći, imamo probleme. Privedena jedna osoba

Više od 120 vatrogasaca, 27 vatrogasnih vozila, dva kanadera, jedan air tractor i sve raspoložive snage iz čak 15 postrojbi od Omiša do Marine iza Trogira. Upravo ti podaci govore koliko je opasan bio požar koji je jučer nešto iza 15 sati buknuo u Okrugu Gornjem i zaprijetio stambenim objektima koji su, zahvaljujući brzoj intervenciji gasitelja, obranjeni, a vatrena buktinja stavljena pod kontrolu.

Vjetar koji je iz minute u minutu samo pojačavao otežavao je vatrogascima gašenje vatre koja je progutala oko četiri hektara borove šume i niskog raslinja, a kad su plamen stavili pod nadzor, dio vatrogasnih snaga nakon 18 sati prebačen je na novo požarište koje se aktiviralo nekih kilometar dalje od okruške crkve gdje su izgorjele masline i odbačeno smeće.

Sve informacije sa čiovskih požarišta za Slobodnu Dalmaciju potvrdio je v.d. županijskog vatrogasnog zapovjednika Ivan Kovačević i dodao kako će upravo zbog jačanja vjetra koji će sve žešće puhati, cijelu noć na oba požarišta dežurati više od 100 vatrogasaca.

– Oba požarišta oko 19.15 sati su stavljena pod kontrolu, a zbog najavljenog pojačanja vjetra definitivno je kako će ih više od stotinu vatrogasaca nadzirati. Vatra je tijekom prvog požara zaprijetila i kućama koje su na sreću obranjene, dok je u drugom požaru izgorjelo oko tisuću kvadrata površne pod smećem i maslinama. Očito je kako je ljudski faktor uzrok oba požara, no istragu vodi policija koja će, vjerujemo i otkriti počinitelje – kazao nam je sa požarišta Kovačević.

Mještani Okruga uvjereni su kako su oba požara podmetnuta jer su se aktivirali u neposrednoj blizini objekata.

– Svaki put kad se vanka raspuše i kad se najavljuje jaki vjetar u noći, mi imamo probleme s vatrom. Nije to slučajno. I prije desetak godina imali smo piromana koji je tijekom ljeta aktivirao oko 30 požara, i još ih je prije nego bi izbili – najavljivao. To ljeto, sjećam se, izgorjelo je pola Čiova. Potpaljivaču se stalo na kraj – kazao nam je mještanin Okruga koji je u civilu pomagao vatrogascima prilikom borbe s vatrom.

S obzirom na ljetne temperature koje su tijekom nedjelje izmamile brojne kupače na poznatu kilometarsku plažu u Okrugu, odmah nakon izbivanja drugog požara u mjestu je zavladao pravi prometni kaos, a oni znatiželjni su stvarali još veće gužve jer su vozila parkirali nasred lokalnih prometnica i u nevjerici gledali crne oblake dima koji su se nadvili nad Okrugom.

Privedena jedna osoba

U kasnim večernjim satima u nedjelju splitska je policija u svoje prostorije dovela osobu koja bi, po njihovim saznanjima, mogla više znati o dva požara u Okrugu Gornjem. Kako nam je kazala glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Antonela Lolić, tek će se utvrditi moguća odgovornost osobe koja će biti ispitana o navedenim požarima koji su, na sreću, stavljeni pod kontrolu.

Lijepe ili strašne! Herceg nudi drugačiji pogled na jučerašnju akciju kroz zanimljive fotografije … 

-Organizacija gašenja je bila odlična, dobio sam pratnju po požarištu, zapovjednik DVD-a Okruk Marin Radić je odličan (i fotogeničan). Sve pohvala „našemen malomen mistu“, napisao je Herceg na svom Facebook profilu.

Tekst izvor: SD

Foto: Joško Herceg

ZADNJE OBJAVE