13 C
Trogir
Subota, 24 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI Poruka nadbiskupa Barišića u borbi protiv koronavirusa: „Unatoč ovoj kušnji, u nadi...

Poruka nadbiskupa Barišića u borbi protiv koronavirusa: „Unatoč ovoj kušnji, u nadi budimo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani“

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uputio je, u četvrtak 19. ožujka, u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu poruku svim vjernicima u Splitsko-makarskoj nadbiskupij i čitavoj Domovini, zbog trenutačne pandemije koronavirusa. Poruku prenosimo u cijelosti:


„Draga braćo i sestre!

Osjećam dužnost i potrebu obratiti vam se ovim putem u situaciji pandemije koja je pogodila cijeli svijet pa tako i našu domovinu. Zaraza o kojoj smo slušali da se širi „tamo negdje daleko“ stigla je i do nas, u Hrvatsku i u našu nadbiskupiju. Vjerujem našim stručnjacima koji upozoravaju da je situacija ozbiljna, ali i da svatko od nas može doprinijeti usporavanju širenja koronavirusa. 

U tom smislu nacionalni krizni stožer nam je izdao upute kojih se doista moramo pridržavati kako bismo i sami pridonijeli otporu širenja zaraze. Samo zbog toga, mi hrvatski biskupi, primili smo na znanje i poslušali odredbe mjerodavnih te donijeli mjere koje uključuju i obustavu javnog slavljenja svetih misa. Teška srca smo donijeli tu odluku bez presedana u novijoj povijesti, ali nas tješi da je to žrtva koju podnosimo kako bismo pomogli svima u očuvanju zdravlja pa i života. 

Svakodnevno primam pozive, poruke i pisma naših vjernika koji mole da se ne obustavi javno slavljenje svetih misa. Neki su čak i ljuti zbog tih mjera. Sve vas razumijem. To je prirodna reakcija vjernika jer vjernici žive od euharistije. No podsjećam da je ovo privremena mjera i da će kraće biti na snazi ukoliko je se budemo ozbiljno pridržavali. Do okončanja ovih mjera potičem sve vjernike da gaje duhovnu glad i želju za sjedinjenjem s euharistijskim Isusom. Potičem sve obitelji – crkve u malom – da obnove zajedničku molitvu krunice, križnog puta i čitanja Svetog Pisma. Ne zaboravimo da je i ovo vrijeme milosno vrijeme za nas. Pretvorimo ovu kušnju u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani. 

I još nešto jako bitno: ne zaboravite da vaši svećenici svakodnevno slave svetu misu za vas – sveti narod Božji, kraljevsko svećenstvo. U trenutku ređenja svećenik daje obećanje da će moliti za sebe i za čitav svijet. I to neće zaustaviti nikakvo ograničenje. Molitva i vjera sve nas ujedinjuju.

Koristim ovu prigodu zahvaliti svima onima koji nemaju privilegij ostati doma. Zahvaljujem našim liječnicima i medicinskom osoblju koji čine nadljudske napore u borbi protiv ove pandemije. 

Zahvaljujem policajcima, vatrogascima, civilnoj zaštiti i svim dežurnim službama. 

Zahvaljujem djelatnicima i volonterima Caritasa, Crvenog križa i drugih udruga koji brinu kako stariji, bolesni i ugroženi ne bi trpjeli posljedice mjera koje su na snazi. 

Iskreno hvala svim farmaceutima u ljekarnama i prodavačima u dućanima opskrbe i pekarama, svim vozačima i proizvođačima, jer svakodnevno radite kako nama ne bi ničega nedostajalo. 

Hvala, dragi prijatelji, svima vama koji ste skromni i poslušni, strpljivi i odgovorni u ovoj situaciji. Ostanite doma, pratite upute i tako se priključite borbi protiv širenja koronavirusa. 

Sve nas zajedno preporučam moćnom zagovoru naše nebeske Majke i nad sve zazivam Božji blagoslov. Hvala!“.

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić

Poslušajte poruku u obliku tonskog zapisa…

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...

Policija će tijekom vikenda vršiti pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda...

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21....