12 C
Trogir
Srijeda, 20 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRPOKRENI SE! Šetnjom protiv dijabetesa

POKRENI SE! Šetnjom protiv dijabetesa

Ususret Svjetskom danu dijabetesa koji se obilježava na blagdan sv. Ivana Trogirskog, Dijabetičko društvo Trogir organizira ove subote šetnju preko tri mosta koja će započeti u 10.00 sati ispred zgrade Općinskog suda, ići zatim preko Čiovskog mosta, Mosta hrvatskih branitelja i malog kamenog mosta te natrag do Suda. U šetnji će im se pridružiti članovi Lions cluba Trogir. Cilj je potaknuti sugrađane na tjelesnu aktivnost kao jednu od najvažnijih komponenti u prevenciji i liječenju dijabetesa. Pridružite im se, naravno uz pridržavanje svih epidemioloških mjera što uključuje maske i udaljenost.

-Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se od 1991., a 2006. je službeno priznat od UN-a. Bolest predstavlja veliki javno zdravstveni problem. Što se tiče Hrvatske, oboljelih od dijabetesa je 500 tisuća. Bolest je, prema podacima za 2019. godinu, bila treći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj što nam je veliki motiv krenuti u što jaču kampanju. Ovogodišnji dan, koji je vezan uz blagdan sv. Ivana Trogirskog i Dan grada, bit će drugačiji nego što smo ga u Trogiru do sada slavili. Budući da je ovogodišnja tema „Dijabetes i medicinske sestre“, moram istaknuti kako su nam one u dosadašnjim akcijama javnog mjerenja bile od velike pomoći i glavna podrška te im od srca zahvaljujemo.  Edukaciju i predavanja prije smo održavali u Gradskoj vijećnici, no zbog epidemiološke situacije morali smo pronaći drugačiji način. Zahvaljujemo se Gradskom radiju Trogir koji nam je od kolovoza omogućio termin u kojem dr. Anica Badanjak, internistica endokrinologinja i dijabetologinja četvrtkom u 14.10 sati ima predavanja o šećernoj bolesti, poručila je predsjednica Dijabetičkog društva Trogir Katja Šćurla.

-Hrvatski savez dijabetičkih udruga, u suradnji sa Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Andrija Štampar, inicirao je kampanju „Pokreni se“ čiji je cilj podići svjesnost o ranom otkrivanju šećerne bolesti, ali i održavanju zdravih životnih navika. Jedan od načina tjelesne aktivnosti je i hodanje na svježem zraku. Nadamo se da će naši sugrađani podržati šetnju koju planiramo zajedno s članovima Lions cluba Trogir. Pozivam građane da budu dio nacionalnog virtualnog dnevnika. Dovoljno je poslati fotografiju, video ili motivacijsku poruku na Facebook stranicu HSDU i time podržati ovu akciju, istaknula je Šćurla.

-Lionsi su volonteri koji odgovaraju na zahtjeve našeg vremena. Najveći izazov i najvažniji cilj od 1925. nam je prikupljanje donacija za očuvanje vida, zatim područje ekologije, briga o mladeži te edukacija i borba protiv droga. Naš drugi veliki izazov jest dijabetes. Računa se da će do 2030. godine od dijabetesa oboljeti oko 640 milijuna ljudi. Zbog toga zajedno s dijabetičkim društvima realiziramo akcije s ciljem osvještavanja javnosti o ovoj problematici. Osobe s dijabetesom trebaju biti i tjelesno aktivne, 30 minuta hodanja je odlično jer utječe na stanje cjelokupnog organizma. Subotnja šetnja u Trogiru zbog blizine mora i borova, osim što omogućava udisanje svježeg zraka, oslobađa od stresa, kazala je predsjednica Lions cluba Trogir, Sandra Mrčela.

-U ovo pandemijsko vrijeme više smo se aktivirali oko ekoloških pitanja. Sudjelovali smo u čišćenju podmorja na otoku Šolti, te plaže Duboka u Okrugu Gornjem uz pomoć tamošnjeg poduzeća „Rudej“. U protekle dvije godine, prikupili smo 13 tisuća kuna za uređenje učionice posebne skupine u OŠ Petra Berislavića, Trogir. Donirali smo nekoliko mobitela slabovidnim osobama. Prošlog mjeseca klub smo osnažili za šest novih članova. Poglavarstva Grada Trogira i Općine Okrug podržavaju nas u akcijama te pripremamo još jednu, a to je donacija knjiga za knjižnicu OŠ Okrug, najavila je Mrčela.

Tekst: AR

ZADNJE OBJAVE