15 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAPlenković: 'Brodogradilišta su ključna gospodarska tema, ali je odgovornost na Upravi'

Plenković: ‘Brodogradilišta su ključna gospodarska tema, ali je odgovornost na Upravi’

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic dao je izjavu za medije u Banskim dvorima na temu paketa zakona koji se odnosi na smanjenje broja blokiranih gradjana. U njegovom drustvu su bili predsjednik FINE Drazen Covic sa zamjenicom Vinkom Ilak i ministri Zdravko Maric te Drazen Bosnjakovic.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je ocijenio da je situacija u brodogradilištima u ovom trenutku ključna gospodarska, socijalna i politička tema, istaknuvši da je Uljanik grupa privatna kompanija i da je odgovornost za njezino poslovanje prije svega na Upravi, a da će Vlada sve učiniti da pomogne, ali u okviru zakonskih propisa.

Na početku sjednice Vlade kazao je da Vlada prati tu situaciju, te da su ministarstva gospodarstva i financija u kontinuiranom dijalogu. Podsjetio je i da je Vlada još u siječnju ove godine, u dogovoru s Europskom komisijom dala jamstvo iznad 700 milijuna kuna za svojevrsni kredit za sanaciju poslovanja, napomenuvši da je to omogućilo funkcioniranje Uljaniku proteklih sedam mjeseci.

„Želim reći da je riječ o privatnoj kompaniji, da je odgovornost za njeno poslovanje prije svega na Upravi te kompanije”, istaknuo je Plenković dodajući da Vlada želi da se sve ono što će se moći učiniti radi pomoći radnicima i samoj kompaniji bude prije svega zakonito, ali i s obvezujućih europskim propisima o državnim potporama.

„Naravno da je hrvatsko pomorstvo i brodogradnja važna za našu zemlju, ima dugu tradiciju. Mi smo 80-tih godina prošlog stoljeća po proizvodnji bili na 3. mjestu svjetske ljestvice najvećih proizvođača brodova. Dakle, to je bilo prije 30 godina. Danas smo na svjetskoj ljestvici brodograđevne proizvodnje otprilike 10., s udjelom od 0,33 posto. U europskim razmjerima Hrvatska je 3., s udjelom od 21,4 posto”, naveo je premijer.

Važna za izvoz

Istaknuo je i da je u posljednjem desetljeću brodogradnja sudjelovala u zaposlenosti dva do pet posto te u BDP-u s 0,8 do 1,8 posto, a u izvozu čak i do 10 – 15 posto.

Naveo je i da je tijekom razdoblja od stjecanja samostalnosti do danas brodogradnja sanirana s 31,3 milijarde kuna, a u toj sanaciji su osim države sudjelovali i drugi sudionici, prije svega s otpisom svojih potraživanja, odricanjem od imovine koja je proglašena pomorskim dobrom u iznosu od 7,8 milijardi kuna i dr.

Podsjetio je i da je veliki proces restrukturiranja hrvatske brodogradnje započeo i vodio se uoči stupnja Hrvatske u članstvo u EU, u sklopu koje je došlo do promjene strukture vlasništva i brodogradilišta u Splitu i u 3. Maju, dok je Uljanik tada bio jedno od rijetkih uspješnih brodogradilišta. Napomenuo je da je s krajem 2017. godine okončano razdoblje dozvoljenih državnih potpora na ime doprinosa restrukturiranju.

Najavio je za danas poslijepodne razgovore s Upravom Uljanika i strateškim partnerom koji je Uprava odabrala, na kojem će se vidjeti kakve su mogućnosti za iznalaženje sredstava za isplatu plaća, ali isto tako će se voditi računa o održivosti predloženog plana restrukturiranja u dijalogu s Europskom komisijom.

Kako je dodao, cijelo vrijeme Vlada će se voditi temeljnim interesima, a to su održivost radnih mjesta, funkcioniranje hrvatskog gospodarstva i prije svega postupanje o okviru onoga što zakonski okviri u ovom trenutku omogućavaju.

Zdravko Marić: ‘Na sastancima s Upravom i strateškim partnerom vidjet će se kako pomoći Uljaniku’

Ministar financija Zdravko Marić uoči sjednice Vlade u četvrtak je kazao da će se danas poslijepodne na sastancima s Upravom i strateškim partnerom vidjeti kako će se pomoći Uljaniku, čiji radnici štrajkaju zbog neisplate plaća drugi dan zaredom.

Na pitanje novinara ima li država ikakve mogućnosti da financijski pomogne Uljaniku, budući da se utvrdilo da se preko HBOR-a i CERP-a ne može pomoći zbog postojećih zakonskih propisa o državnim potporama, ministar financija je kazao da će se danas vidjeti kako će biti na tim sastancima, dodajući da nema ništa novo dodati onome što je jučer rekao.

Na pitanje da je premijer kazao da ima opcija, Marić je kazao da “pokušavamo raditi, i radimo, ali u ovom trenutku nema ništa konkretno, kao još ni odgovora od Europske komisije”.

“Očekujemo da se s njima dijalog nastavi krajem kolovoza. I jučer sam napomenuo taj element, i da tu postoje velika ograničenja na naše djelovanje, a kada se uzme u obzir da smo u EU te vlasnička struktura, tko upravlja i tko vodi Uljanik, to su elementi koje ne možemo zanemariti”, kazao je Marić, dodavši da ne može komentirati niti odgovoriti ima li šanse za državnu financijsku pozajmicu od 100 milijuna kuna.

Komentirao je dodatno i HBOR, kazavši da ta razvojna banka ima programe i dogovorene projekte kojima pomaže poduzetnike, ali da su u slučaju Uljanika njegove mogućnosti gotovo u potpunosti limitirane.

Odgovorio je i da u Ministarstvu financija imaju podatke o Uljaniku koji su u javno dostupni po pitanju izdanih jamstava ili tzv. činidbena jamstva koja se izdaju za gradnju broda, ali da nemaju pune informacije o drugim stvarima i to treba pitati upravu Uljanika.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac novinarima je rekla da 7. rujna u Zagreb dolazi europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, pa će se s njom razgovarati o Uljaniku, dodajući da je to sada na Europskoj komisiji.

Izvor: Jutarnji.hr

 

 

ZADNJE OBJAVE