17.1 C
Trogir
Utorak, 26 listopada, 2021
NaslovnicaVIJESTITROGIRPismo biskupa Splitske metropolije svećenicima i vjernicima u vrijeme zaraze koronavirusom

Pismo biskupa Splitske metropolije svećenicima i vjernicima u vrijeme zaraze koronavirusom

Nakon što su mjesec i pol pratili mise putem interneta, vjernici su se vratili u crkve. Očekivano, bilo ih je manje nego prije epidemije, a većina je poštovala preporuke, prije svega o držanju razmaka. Iako su crkve otvorile vrata, HRT nastavlja svakodnevno prenositi mise na svojem Trećem programu. 

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) uputili su u četvrtak, 30. travnja pismo svećenicima i vjernicima pismo o slavljenju svetih misa i drugih liturgijskih slavlja u vrijeme epidemije COVID-19 u kojem među ostalim navode da će na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo svaki biskup za područje svoje biskupije donijeti konkretne odredbe. Pismo prenosimo u cijelosti.

Draga braćo i sestre!

Raduje nas što je sazrjelo vrijeme da se postupno ublažavaju mjere ograničavanja vjerskih okupljanja u vrijeme pandemije.

Dok zahvaljujemo svima koji vode brigu o našem zdravlju, zahvaljujemo i vama, dragi svećenici i vjernici, što ste odgovorno prihvatili i pridržavali se Odredbi HBK od 19. ožujka 2020. god. s obzirom na sprječavanje širenja bolesti COVID-19. Odredbe smo donijeli, prema Odluci Stožera civilne zaštite, iz ljubavi i odgovornosti prema vjernicima i društvenoj zajednici u kojoj živimo, osobito prema najugroženijima. Vjerujemo da je ta, za nas teška odluka, pomogla usporavanju širenja pandemije, a time i održivosti sustava zdravstvene skrbi.

Prema odluci Vlade kojom se dopuštaju vjerska okupljanja, a na tragu preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mi, biskupi Splitske metropolije, donosimo sljedeće odredbe:

 1. Tamo gdje je moguće, neka se svete mise slave na otvorenom, uz držanje mjera fizičkog razmaka.
 2. Neka se vrata crkve drže otvorenima da ih vjernici ne moraju dodirivati pri ulasku/izlasku iz crkve. Kada god su crkve otvorene neka se unutra obdržava potreban fizički razmak i pojačano vodi briga o higijeni, prozračivanju i čišćenju.
 3. Neka se do daljnjega suzdrže od dolazaka na svete mise:
 4. starije i bolesne osobe;
 5. osobe sa simptomima povišene tjelesne temperature, kašlja, poteškoća s disanjem, kratkog daha;
 6. osobe s kroničnim bolestima poput bolesti srčanožilnog ili dišnog sustava, šećerne bolesti, malignih bolesti;
 7. Neka se u crkvama označe sva predviđena mjesta za vjernike koja moraju biti međusobno udaljena najmanje dva metra u svim smjerovima. Za članove zajedničkog kućanstva nije potrebno da jedni od drugih budu odvojeni dva metra.
 8. Neka u svakoj crkvi za svako misno slavlje budu određeni redari koji bi vjernicima pomogli držati se svih uputa. Redari neka obavezno nose maske i rukavice. Na ulasku u crkvu neka svakom vjerniku poprskaju ruke sredstvom za dezinfekciju. Dužnost je redara ograničiti ulazak u crkvu onolikog broja vjernika koliko ima označenih mjesta, vodeći računa o pravilu vezanom za zajednička kućanstva. Neka se ostalim sudionicima, gdje god je to moguće uz držanje fizičkog razmaka, omogući praćenje liturgijskog slavlja izvan crkve. Neka se u crkvu ulazi na jedna vrata, a izlazi na druga, gdje god je to moguće.
 9. Neka se mise slave bez služenja ministranata.
 10. Neka se u obredu pružanja mira ne koristi gesta pružanja ruke.
 11. Neka svećenik, djelitelj svete pričesti, prije samog čina podjeljivanja svete pričesti stavi zaštitnu masku i dezinficira ruke.
 12. Za vrijeme pričesti, vjernici neka ostanu na svojim mjestima, odnosno neka se minimalno kreću u crkvi, a svećenik neka dođe do njih. Podjela svete pričesti neka bude isključivo na ruku. Neka se djeci ne stavlja križić tijekom pričesti.
 13. Neka se za ispovijed koristi prostor (crkva, sakristija ili dvorana) gdje je moguće ostvariti potreban fizički razmak. Neka i ispovjednik i pokornik nose zaštitne maske, a prije ulaska pokornik je dužan dezifincirati ruke. Neka vjernici koji čekaju ispovijed drže potreban fizički razmak.
 14.  Neka se za vrijeme svete mise ne skuplja milostinja, a vjernici mogu ostaviti svoj prilog u prigodno postavljenim košaricama nakon svete mise.
 15.  Prilikom podjeljivanja sakramenta bolesničkog pomazanja svećenik mora prije dolaska kod bolesnika staviti jednokratnu zaštitnu masku i rukavice.
 16.  Prilikom slavlja kršćanskih sprovoda neka se obdržavaju zdravstvene i sigurnosne upute mjerodavnih državnih institucija.
 17.  Na vjerskim okupljanjima preporuča se svima nošenje maski.
 18. Pučke pobožnosti i drugi događaji unutar crkve ne mogu biti neposredno prije niti neposredno nakon svete mise.
 19. Sve vjernike koji zbog ove situacije u svojoj savjesti smatraju da ne mogu ili ne trebaju ići na misu, kao dijecezanski biskupi, oslobađamo dužnosti sudjelovanja na nedjeljnoj svetoj misi i potičemo ih da prijenos svete mise prate putem radija, televizije ili društvenih mreža.
 20.  Župni, biskupijski i drugi crkveni uredi, ako je to nužno neka se otvore, ali se i dalje vjernicima preporučuje, kada god je to moguće, da se obraćaju navedenim ustanovama telefonom ili elektroničkom poštom.

U završnoj riječi, biskupi kažu:                                                                                                  

Sve vas stavljamo pod moćni zagovor naše nebeske Majke – Blažene Djevice Marije, svetog Josipa i naših svetih zaštitnika: Dujma, Vlaha, Mihovila i Stjepana.

KATEDRALA SV. LOVRE TROGIR

​RASPORED BOGOSLUŽJA

RADNIM DANOM – KROZ SVIBANJ

ujutro: 7:30 sati

navečer: 19 sati

​Subotom nema večernje mise!

Krunica se neće moliti prije večernje mise!

NEDJELJOM

8, 9, 10:30 i 19 sati

Ograničen je broj nazočnih vjernika na misi zbog virusa!

Potrebno je da svaki vjernik dolazi s maskom!

Držite u crkvi fizički razmak od dva metra!

ZADNJE OBJAVE