23 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKAPet gradonačelničkih kandidata bori se za glasove 12 280 trogirskih birača

Pet gradonačelničkih kandidata bori se za glasove 12 280 trogirskih birača

Jučer je službeno počela izborna kampanja, koja će trajati 13 dana odnosno do ponoći 19. svibnja kada počinje izborna šutnja, vrijeme u kojem je zabranjena promidžba kao i procjene rezultata.

Izborna šutnja trajat će cijelu subotu, 20. svibnja te u nedjelju, 21. svibnja do 19 sati kad se zatvaraju birališta.

U Trogiru će biti otvoreno 18 biračkih mjesta na kojima će se nalaziti 4 glasačka listića: jedan za izbor gradonačelnika, drugi za izbor 17 predstavnika u gradsko vijeće, treći za izbor župana i četvrti za izbor 51 vijećnika županijske skupštine.

-Na lokalnim izborima birač može glasati isključivo u mjestu prebivališta, a svoj identitet potvrđuje osobnom iskaznicom ili putovnicom. U Trogiru je registrirano 12 280 birača koji će u svoje pravo moći ostvariti na 18 biračkih mjesta. Ako netko na dan izbora uoči da nije na biračkom popisu treba se javiti u ured Državne uprave u Trogiru gdje će dobiti tzv. plavu potvrdu koja služi kao identifikacijski dokument na biračkom mjestu, pojasnila je za Trogirski portal članica Gradskog izbornog povjerenstva Nela Šoštera.

Novost ovogodišnjih lokalnih izbora je da se ne smiju kandidirati osobe koje su zbog kaznenih djela osuđene na najmanje šest mjeseci, uključujući i uvjetne kazne.  S obzirom na to da Gradsko izborno povjerenstvo nije odbacilo nijednu pristiglu listu, utješno je znati da buduća gradska vlast, ma tko je sastavio, neće u svojim redovima imati osuđenike, pa čak ni one s uvjetnom kaznom.

Što se kandidata tiče, HDZ u utrku za gradonačelnika šalje Ivicu Baturinu, koalicija SDP-a, HNS-a, HSU-a i Hrvatski laburisti, istaknula je šefa trogirskih socijaldemokrata Antu Bilića, konzervativci Ivu Milića, savez HSLS-a, BUZ-a i HDS-a Duju Cocu dok će Ante Piteša u izbornu utakmicu kao nezavisni kandidat.

Pet gradonačelničkih kandidata ujedno su i nositelji lista na kojima su imena sedamnaest potencijalnih vijećnika u sazivu trogirskog Gradskog vijeća. Usto, na svim razinama izbornog procesa zakon propisuje obvezu poštivanja uravnoteženosti spolova na kandidacijskim listama. To znači da zastupljenost žena ne smije biti niža od 40%, što se dogodilo jedino u slučaju HDZ-ove liste koju je Gradsko izborno povjerenstvo prijavilo mjerodavnim tijelima. 

ZADNJE OBJAVE