7 C
Trogir
Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022
NaslovnicaVIJESTITROGIRPAULINA ILIĆ, DIREKTORICA MARINE TROGIR – OČEKUJEMO BOLJU SEZONU OD PROŠLOGODIŠNJE!

PAULINA ILIĆ, DIREKTORICA MARINE TROGIR – OČEKUJEMO BOLJU SEZONU OD PROŠLOGODIŠNJE!

Na središnjem dijelu Jadranske obale, u zaljevu zaštićenom od svakog vjetra i nevremena, okružena brojnim otočićima i zidinama drevnog grada Trogira, sa sjeverne strane Brodotrogira smjestila se prostrana i moderno opremljena „Marina Trogir“.

Na 240 morskih vezova svoje sigurno utočište pronalaze plovila od 12 m i jahte do 60 m dužine, a tijekom zimskih mjeseci na suhom vezu čuva se 150 plovila od 10-25 m dužine na površini i većoj od 20.000 metara četvornih.

„Marina Trogir“ raspolaže s 2 travel lifta maksimalnog kapaciteta 100 tona i 600 tona, koji se koriste za podizanje, spuštanje i transport plovila na kopnu, te samohodna kolicima od 60  i 300 tona, koja služe za što brži transport na suhom vezu. U sklopu te marine aktivno je 6 charter tvrtki, s oko 140 plovila.

Kako doznajemo od Pauline Ilić, direktorice Marine tijekom 2020. nažalost, nastupile su poteškoće u poslovanju, uzrokovane pojavom COVID 19 virusa.

  • Utjecaj na charter tvrtke bio je izrazito značajan. Naime, u potpunosti je izgubljena predsezona, koja u ovoj djelatnosti počinje već polovinom ožujka. Sredina sezone krenula je uz veliku neizvjesnost, te učestala otkazivanja dolazaka gostiju, te je nastupilo naglo zatvaranje krajem kolovoza, zbog pogoršane epidemiološke situacije. Naravno, te okolnosti su značile i gubitak podsezone koja inače traje do čak sredine studenog, ističe direktorica Ilić. Ovogodišnja sezona započela je sličnim tempom, te su značajnije charter aktivnosti krenule  posljednjeg  vikenda u svibnju. Većina charter gostiju plovila iznajmljuje na period od 7 ili 14 dana, dodala je.
  • Gledano iz pozicije Marine, a s obzirom na spomenuta događanja oko COVID-a tako se dogodila  lančana reakcija u smanjenju prihoda i dolazaka gostiju. Vlasnici plovila su tijekom prošle godine dolazili samo jedan put, a pojedini nisu niti  jednom, te su brodovi ostali na kopnu cijelu godinu ili na vezu u moru, ali bez isplovljavanja. Kada usporedimo poslovanje s 2019.  godinom, evidentiran je pad sezonskih prihoda za oko 50 posto, kako u financijskom smislu, tako i kroz fizičke pokazatelje. Valja spomenuti i to da je broj brodova na tranzitnom vezu također smanjen za oko 50 posto, što je rezultiralo isto smanjenjem prihoda po osnovi parkirališta i ostalih usluga sezonskog karaktera, ustvrdila je čelnica „Marine Trogir“.
  • U prvih 5 mjeseci ove godine, nastavljen je trend pada prema spomenutim kategorijama i to na razini oko 40 posto u usporedbi s uspješnom 2019. Kako bi to spremnije i odgovornije dočekali sezonu, djelatnici marine su cijepljeni (osim onih koji su preboljeli COVID), te se na taj način brinemo kako za zdravlje i sigurnost naših djelatnika, tako i svih naših korisnika. Unutar marine organizirano je i mjesto za testiranje. Ukoliko ne nastupe iznenadne okolnosti, nadamo se uspješnoj sezoni, koja će biti u svim segmentima lošija nego 2019., ali bolja od 2020., zaključila je Paulina Ilić, direktorica Marine Trogir.

GORDANA DRAGAN

ZADNJE OBJAVE