37 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTIPOLITIKATelegram.hr: Ovo bi mogao postati serijal. Otkrili smo da HDZ ni u...

Telegram.hr: Ovo bi mogao postati serijal. Otkrili smo da HDZ ni u Trogiru ne plaća najam, odbijaju i nakon presude

Rekonstruirali smo spis iz kojeg proizlazi kako je HDZ skupio 132.928 kuna neplaćene najamnine

Telegramov Drago Hedl ovaj je tjedan otkrio bizarnu priču iz malog Ivankova na istoku Hrvatske. HDZ tamo godinama nije plaćao stranačke prostorije i općina ih sada pokušava izbaciti, ali oni se ne daju van. To međutim, upravo smo doznali, nije jedini takav slučaj u Hrvatskoj. Kako se detaljno može iščitati iz sudskog spora, HDZ ni u Trogiru ne plaća najamninu za prostore koje koristi za stranačko djelovanje.

U Trogiru dugovanje pritom iznosi gotovo 133 tisuće kuna. Riječ je o dijelu stana u zgradi u Gradskoj ulici 41. Stan je u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koji je na temelju ugovora iz prosinca 2005. iznajmljen Županijskoj organizaciji HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije. Ugovor je bio sklopljen na pet godina.

NITKO IZ HDZ-A NIJE POTPISAO NOVI UGOVOR

Kada je HZZO pokušao početkom 2011. sklopiti dodatak ugovora i regulirati nastavak najma prostora to mu, kako proizlazi iz tužbe koju su u konačnici podnijeli protiv HDZ-a, nije uspjelo. Županijska organizacija jednostavno je nastavila koristiti prostor, ali ga nije plaćala. Tako je nastao dug od 132.928,95 kuna.

HZZO je u travnju 2017. podnio tužbu protiv HDZ-a i njegove županijske organizacije. Tražili su podmirenje mjesečnih iznosa najma od siječnja 2011. i to u iznosu od 1.563,87 kuna mjesečno. Međutim, iz Splitsko-dalmatinskog HDZ-a poručili su kako oni ne mogu odgovarati za dug, jer je na navedenoj adresi sjedište Gradske organizacije HDZ-a Trogira. Niti županijska niti gradska organizacija nisu samostalne, odnosno nemaju pravnu osobnost, niti OIB, pa su uvjeravali sud kako ne mogu biti ni tužene.

TKO ĆE ODGOVARATI ZA DUG LOKALNOG HDZ-A?

U jednom od postupaka koji se zbog ovog slučaja vode, sud je na kraju tu njihovu argumentaciju i prihvatio. Problem je što se stvar prilično zapetljala – ugovor o najmu bio je sklopljen sa Županijskom organizacijom HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, a najam je plaćao trogirski Gradski odbor stranke. Barem do 2005. godine.

Tijekom postupka ispostavilo se da je HZZO podnio još jednu tužbu protiv HDZ-a za isti ovaj neplaćeni najam, no samo za period od siječnja 2011. do svibnja 2014. godine. U tom drugom sudskom postupku pravomoćno je presuđeno da Županijski odbor HDZ-a mora platiti 72 tisuće kuna s kamatama HZZO. Iz HZZO-a nam je potvrđeno da još uvijek taj iznos nisu uspjeli naplatiti, pa poduzimaju daljnje pravne korake ne bi li do svog novca ipak došli.

ŠEF SPLITSKO-DALMATINSKOG HDZ-A NEDAVNO JE NAPREDOVAO

Istovremeno se nastavlja i prvi slučaj u kojem HZZO tužbu nije podnio ni protiv gradskog ni protiv županijskog odbora, već Županijske organizacije HDZ-a. Tužena je i sama stranka HDZ koja jednostavno nije bila ni u kakvom ugovornom odnosu s HZZO-om, niti je ikakav ugovor potpisala. Zato je sud u Trogiru odbio tužbeni zahtjev za podmirenje duga od 133 tisuće kuna. Na tu presudu HZZO se žalio te bi konačni pravorijek trebao donijeti Županijski sud u Zagrebu.

Inače predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije bio je Ante Sanader, koji je nedavno postao politički tajnik HDZ-a.

Izvor: Telegram.hr

ZADNJE OBJAVE