14.8 C
Trogir
Subota, 24 listopada, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR Otvorena izložba natječajnih radova arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja prostora Batarije

Otvorena izložba natječajnih radova arhitektonsko-urbanističkog rješenja uređenja prostora Batarije

U Galeriji Cate Dujšin Ribar  u četvrtak je otvorena  izložba svih natječajnih radova predanih u okviru projektnog natječaja za izradu idejno arhitektonskog-urbanističkog rješenja uređenja prostora Batarije uključujući Kaštel Kamerlengo, Kulu Sv. Marka i Glorijet maršala Marmonta. 

Izložbu su otvorili: gradonačelnik Trogira Ante Bilić, voditeljica projekta „Trogirska kamena enciklopedija“ Patricija Pavlov,  predsjednica ocjenjivačkog suda Iva Letilović te predstavnici Društva arhitekata Split (DAS) Nikša Bilić (tajnik natječaja) i Dragan Žuvela (predsjednik DAS-a i voditelj natječaja) . 

Događaju su nazočili svi sudionici natječaja te autorski tim prvonagrađenog rada. 

Na natječaj koji je raspisao Grad Trogir, a proveo DAS, koji je trajao od 9. listopada do 9. prosinca 2019., pristiglo je jedanaest radova, pri čemu je nakon pregleda pristiglih radova od strane imenovane Tehničke komisije, koju su činile Daša Gazde, d.i.a. i Jelena Borota, d.i.a. u smislu usklađenosti rada s uvjetima raspisa, sadržaja, rokova i obveznih priloga, deset radova ostvarilo pravo sudjelovanja u postupku ocjenjivanja. 

Ocjenjivački sud koji su činili Iva Letilović, d.i.a., Kata Marunica, d.i.a., Zora Salopek Baletić, d.i.a., prof.dr.sc. Ivo Babić i dr.sc. Vanja Kovačić, te gradonačelnik Grada Trogira Ante Bilić, u nazočnosti članova Tehničke komisije i tajnika natječaja Nikše Bilića, d.i.a. na sjednicama održanim 12. i 13. prosinca 2019. godine, ocijenilo je sve pristigle radove, temeljem kriterija definiranih u Natječajnom elaboratu te jednoglasno donio odluku o rangiranju natječajnih radova. 

Prva nagrada dodijeljena je autorima MVA / Mikelić Vreš Arhitekti, Marin Mikelić, d.i.a. i Tomislav Vreš d.i.a., druga nagrada autorici Vanji Ilić, d.i.a., treća autoricama Branki Juras, d.i.a. i Sandri Lukač, d.i.a., četvrta autorima Rajki Bunjevac, d.i.a. i Borisu Petroviću, d.i.a, te peta nagrada mr.sc. Marku Murtiću, d.i.a. Njihove i sve ostale pristigle radove svi zainteresirani mogu doći pogledati u vremenu trajanja izložbe. 

Provedba arhitektonsko-urbanističkog natječaja uređenja prostora Batarije jedna je od planiranih aktivnosti u sklopu projekta „Trogirska kamena enciklopedija – zidine grada, čuvari baštine i zalog budućnosti“. Natječaj je bio podijeljen na anketni dio, s ciljem prikupljanje kvalitetnih i stručno izrađenih idejnih urbanističkih rješenja za urbanu obnovu s rekonstrukcijom i revitalizacijom gradskog predjela Batarija u Trogiru, uz povećanje nosivog kapaciteta i održivosti predmetne urbane strukture, te dio za realizaciju, koji je obuhvaćao izradu idejnog arhitektonskog rješenja rekonstrukcije i opremanja u skladu s prijedlogom namjene Kaštela Kamerlengo, Kule Sv. Marka i Glorijeta maršala Marmonta u Trogiru, te urbanističkog uređenja koje uključuje hortikulturno uređenje i rekreacijsko opremanje prostora Batarije oko građevina, koje će u programskom i oblikovnom smislu adekvatno revitalizirati te zaštićene građevine. 

Podsjetimo, Grad Trogir je u ožujku 2016. godine s MRRFEU (Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije) i SAFU (Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije), sklopio Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014.–2020., za projekt „Trogirska kamena enciklopedija – zidine grada, čuvari baštine i zalog budućnosti“, referentnog MIS broja KK.06.1.1.01.0041, a temeljem podnesene projektne prijave na poziv „Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine – Aktivnost A“ u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“. Predmetni projekt, ukupne vrijednosti 5.808.637,27 HRK, od čega se 4.436.599,81 HRK financira sredstvima Europske unije, iz Europskog fonda za regionalni razvoj, obuhvaćena je provedba istražnih radnji i izrada studijske, tehničke i projektne dokumentacije pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara, i to Kaštela Kamerlengo, Kule Sv. Marka, Glorijeta maršala Marmonta, male lože na rivi, sjevernih i južnih gradskih vrata, kao i prostora Batarije koji okružuje najznačajnije objekte obuhvaćene projektom, a u cilju stvaranja preduvjeta za njihovu sanaciju, obnovu, rekonstrukciju i uređenje. 

Izložba će biti otvorena od 17. do 24. siječnja te će je biti moguće pogledati svakim radnim danom od 9 do 14 sati. 

Foto: Maja Maljković Zelalija (Muzej grada Trogira) 

Fotogalerija na linku: Izložba natječajnih radova (facebook Trogirski portal) 

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: Deseto izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja...

Minute o’ Kvadrilje: To se pamti, ta radost druženja i življenja

U već tradicionalnoj radijskoj emisiji petkom „Minute o' Kvadrilje“ gostovao je Ante Grga, član sekcije svirača koji je ujedno i član uprave društva.

I TEBE SE PITA: Idući tjedan javne tribine; moguće je glasati na njima ili elektronski

Sljedeći tjedan održat će se svih osam javnih tribina na kojima građani imaju priliku glasati za prijedloge malih komunalnih investicija koje su...

Policija će tijekom vikenda vršiti pojačane aktivnosti nadzora cestovnog prometa

U cilju prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica kao i povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama  policija i tijekom ovog vikenda...

Izviješće o stanju sigurnosti na području grada Trogira

Izviješće o stanju sigurnosti predstavio je načelnik Policijske postaje Trogir Marko Doljanin na 28. sjednici Gradskog vijeća Grada Trogira održanoj u srijedu, 21....