21 C
Trogir
NaslovnicaVIJESTITROGIROtvorena i blagoslovljena crkva Sv. Ivan Pavao II. u župi Gospe od...

Otvorena i blagoslovljena crkva Sv. Ivan Pavao II. u župi Gospe od Anđela u Trogiru

U subotu 23. studenoga na svečanoj misi koju je služio mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Splitsko makarske nadbiskupije, u koncelebraciji s župnikom don Stipanom Bodrožićem i tridesetak svećenika u trogirskoj župi Gospe od Anđela blagoslovljena je novouređena crkva koja nosi ime sv. Ivana Pavla II.

Svečanosti blagoslova nove crkve uz mnogobrojne vjernike nazočili su izaslanik Hrvatskog sabora i župan Splitsko dalmatinske županije Blaženko Boban, izaslanik predsjednika Vlade RH i saborski zastupnik Ante Sanader, ravnatelj vladina Ureda komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić, trogirski gradonačelnik Ante Bilić i drugi predstavnici susjednih gradova i općina sa suradnicima.

Svečanost je započela prigodnim riječima don Josipa Dukića koji je protumačio da blagosloviti crkvu znači povjeriti je Božjoj prisutnosti i izdvojiti je za prostor odane molitvene i pobožne prisutnosti vjernika, slavljenju mise po kojoj se izgrađuje zajedništvo Crkve. Poželio je da ta crkva nikada ne bude prazna ili poluprazna, nego uvijek ispunjena vjernicima koji vole Boga. Protumačio je da će njezini zidovi i sami vjernici biti poškropljeni blagoslovljenom vodom, kako bismo se podsjetili da smo u krsnoj vodi ugrađeni u živi Božji hram kojem je materijalna crkva znak. Uslijedio je potom obred blagoslova vode i škropljenja zidova crkve i vjernika.

„Danas možemo reći da se osjećamo kao Crkva, kao narod Božji, kao braća i sestre gdje jedni s drugima dijelimo ono što imamo. I zato smo zahvalni na vašem strpljenu. Čekali ste ovu crkvu više nego što je izraelski narod čekao na obećanu zemlju, nego što je hodao kroz pustinju 40 godina. Vi ste čekali 45 godina. I vjerujem da ste zadovoljni“, kazao je don Miroslav.

Istaknuo je kako će uskoro Božić kada se obitelji okupljaju i kako je crkva dovršena u ovo vrijeme i s tom namjerom da se vjernici ove župe za Božić poput obitelji imaju gdje okupiti oko oltara u zajedništvu i slavlju. „Neka vam ova nova crkva bude mjesto molitve. Ovdje tražite utjehu i nadu. Ovdje molite jedni za druge, za nova duhovna zvanja da u crkvama i centrima koje radimo bude dobrih i svetih svećenika koji će vas predvoditi“, pozvao je na kraju mons. Vidović.

Vjernicima se obratio i župnik don Stipan Bodrožić koji je spomenuo da je slavljenje Boga najveći i najvažniji posao u vjerničkom životu. Zahvalio je svim onima koji su iz ljubavi prema Bogu dali svoj doprinos da se izgradi ta crkva. Svečanost je animirao župni zbor Gospe od Anđela.

Do izgradnje nove crkve već desetljećima župljani su misu slavili u maloj župnoj crkvi koja je odavno postala premalena za sve njihove potrebe. Prije tri godine, na blagdan sv. Ivana Pavla II. blagoslovljeno je gradilište i kamen temeljac za novu crkvu i pastoralni centar s vrtićem „Sv. Ivan Pavao II.“. Danas su crkva i pastoralni centar s dječjim vrtićem izgrađeni, očekuje se unutarnje uređenje te skora posveta.

Izvor: ika.hr 

Fotogalerija na linku: Župa GOA 

 

ZADNJE OBJAVE