14.8 C
Trogir
Subota, 5 prosinca, 2020
Naslovnica VIJESTI TROGIR OŠ Petar Berislavić i PŠ Okrug Gornji : humanitarna akcija za Vukovar

OŠ Petar Berislavić i PŠ Okrug Gornji : humanitarna akcija za Vukovar

Učenici i djelatnici OŠ Petar Berislavić i PŠ Okrug Gornji proveli su humanitarnu akciju za Vukovar.

Budući da su učenici osmih razreda u sklopu projekta Ministarstava hrvatskih branitelja u lipnju bili u Vukovaru, tom prilikom su donirali prikupljeni novac udruzi Vukovarski leptirići koja ima za cilj unaprjeđivanje medicinske i socijalne zaštite djece s poteškoćama u razvoju. 

Planiranje humanitarne akcije započeli su na jesen i proveli je kroz tri dijela. Prvi dio se održao  za vrijeme Došašća i on je bio usmjeren na  upoznavanje učenika s tradicijskim slasticama i običajima mjesta u kojem žive. 

Učenici su proučavali stare recepte i uspoređivali namirnice koje su se koristile nekad i danas.  U školskoj kuhinji pripremali su: arancine, rafiole, ušećerene bademe, zobene kekse, kolač s kandiranim voćem, raspucance, muffine.

Nakon božićne predstave učenici osmih razreda prodavali  su proizvode koje su sami izradili i prigodno upakirali. Roditelji i djelatnici škole rado su se odazvali akciji koja je veoma uspješno sprovedena jer se tražio paketić više.

Drugi dio sproveli su kroz Korizmu gdje su učenici imali priliku tijekom sata vjeronauka u limene kasice ubacivati novčane  priloge po želji.  Akciji su se pridružili roditelji i djelatnici škole. Nakon Korizme učenice sedmih razreda otvorile su prepunu kasicu i izbrojile novac.

Treći dio akcije bio je  u svibnju. Od ljekovitih biljaka, lavande, smilja, gospine trave, kadulje i kamilice, koje uzgajaju u školskom vrtu, izrađivali su sapune, mirisne soli i macerate. Uoči Majčinog dana proizvode su prodavali u atriju škole.

U akciji je sveukupno sakupljeno 5000 kn. Novac su donirali udruzi Vukovarski leptirići koja ima za cilj unaprjeđivanje medicinske i socijalne zaštite djece s poteškoćama u razvoju. 

Vjeroučiteljica Ana Katić zajedno s djecom posjetila je udrugu gdje su se učenici družili s djecom i članovima udruge, upoznali njihov radi i predstavili svoju školu i ovaj projekt.

– Ova akcija ima za cilj da kod učenika razvija ljudske vrijednosti, solidarnost kao i pomoć potrebitima, a povrh svega zahvalnost  prema onima koji su dali svoj život za domovinu. Zahvaljujemo svoj djeci, roditeljima i djelatnicima škole što su podržali ovu akciju, a posebno hvala ravnateljici Editi Bratinčević koja nas podupire u našim idejama. Ova akcija lijepi je primjer  kako  zajedništvo i uloženi trud mogu biti odličan put ka  izgradnji humanih vrijednosti kod djece, poručile su profesorice Svjetlana Džaja, Ana Jakić  i Antonela Radić.

Izvor: OŠ Petar Berislavić  

{gallery}skola0051{/gallery}

ZADNJE OBJAVE

AUDIO: NOVO izdanje emisije “KAKO SE NOSITI S DIJABETESOM”

Emisija koju i vi kreirate!  Svaki tjedan – nova tema – četvrtkom od 14:10 sati Vaša pitanja su dobrodošla, a možete ih slati putem maila radio@tgholding.hr, pozivom na broj...

Novi Fitness centar 17: Nadamo se otvaranju 21. prosinca

Novi Fitness centar 17 otvoren je u Trogiru u sklopu shopping centra Marisa. Važna je činjenica da je to prvi javan prostor u Hrvatskoj...

Zamutio se izvor rijeke Jadro

Zbog rekordno velike količine kiše koja pada na širem splitskom području, došlo je do zamućenja na izvoru rijeke Jadro, koja pitkom vodom napaja šire...

Društvo je onoliko jako koliko su zaštićeni najslabiji njegovi članovi

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca Grad Trogir donirao je terapeutskom Centru Dječji osmijeh didaktičku opremu, društvene igre, igračke,...

Torcida Trogir se oprostila od vjernog hajdukovca Marka Eleza

Marko Elez je poginuo kraj Šibenika u prometnoj nesreći koja se 30. studenoga dogodila na državnoj cesti D8. prema izvješću policije, u nesreći su...